Notes de premsa 25/09/2019
Elaboren la primera base de dades sobre la composició de suplements de nutrició esportiva
SportS Base (Sports Supplementation Base). Taula de Composició de Suplements de Nutrició Esportiva és com es denomina aquest treball realitzat per dietistes-nutricionistes de la Universitat Rovira i Virgili que incorpora prop de 2.000 productes
SportS Base (Sports Supplementation Base). Taula de Composició de Suplements de Nutrició Esportiva és com es denomina aquest treball realitzat per dietistes-nutricionistes de la Universitat Rovira i Virgili que incorpora prop de 2.000 productes
Alumnes del grau de Nutrició Humana i Dietètica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han elaborat la primera base de dades sobre la composició de suplements de nutrició esportiva denominada SportS Base. Incorpora 1.989 productes de 89 marques de suplementació de nutrició esportiva categoritzada en 8 grups: begudes, complementaris, energètics, estimulants, preentrenament, recuperadors, suplements de greixos i proteïnes. Al mateix temps, es categoritzen en 28 subgrups i inclouen, a més de la informació de nutrients i micronutrients, el contingut d’al·lergògens i la dosi comercial en la qual es presenten els diferents productes.
La responsable del grau, Nancy Babio, ha dirigit el treball que han realitzat els recentment graduats Hernando Margara, Alexandre Ávila , Steven de la Penya i David Moreno juntament amb la col·laboració d’Anna Grifols, graduada per la URV i experta en nutrició esportiva. Anna Sauló, una altra experta en aquesta àrea, va realitzar el pròleg d’aquesta nova publicació destacant la importància de la nova eina, essencial per cobrir la necessitat existent i abordar el tractament dietètic-nutricional dels esportistes adequadament.
Fins a dia d’avui no existia una taula de composició de suplements de nutrició esportiva que permetés realitzar l’abordatge dietètic nutricional adequadament. La taula, que s’ha publicat a través de l’editorial de la Universitat, Publicacions URV, conté la informació nutricional que presenten els productes de suplementació esportiva segons la informació tècnica proporcionada per les diverses empreses o bé la recollida a través de l’etiquetatge de l’envàs. Aquesta eina està destinada per a l’ús professional per dietistes-nutricionistes, amb l’objectiu de poder valorar el consum alimentari i planificar la suplementació nutricional dels esportistes.
La investigadora Nancy Babio assenyala que aquesta nova eina se suma a una sèrie que està generant al costat dels alumnes de l’últim curs del grau. En aquest sentit, l’any passat va elaborar, junt amb altres alumnes, una altra eina denominada CELIAC-BASE, una taula de composició de productes sense glútens que va cobrir el buit existent en l’àmbit de l’alimentació de les persones amb malaltia celíaca.
Més consum i més necessitat d’assessorament
El treball del dietista-nutricionista en l’àmbit de l’esport i l’activitat física és cada vegada més sol·licitat i valorat tant en el camp de la salut com en l’alt rendiment esportiu. En aquest sentit, existeix un interès cada vegada major punt dels grups esportius o clubs, així com dels esportistes en general, per obtenir un servei professional d’assessorament dietètic-nutricional per aconseguir un major rendiment esportiu. Així mateix, això ha generat també un augment en la disponibilitat dels productes de suplementació nutricional per a esportistes. En els últims anys s’ha observat un increment en les vendes d’aquests suplements i s’estima una acceleració del 10% per al període 2016-2024.
Els suplements nutricionals, es defineixen com els productes alimentaris la finalitat dels quals és la de complementar la dieta normal. Consisteixen en fonts concentrades de nutrients o d’altres substàncies que tinguin un efecte nutricional o fisiològic, en forma simple o combinada, comercialitzats en forma de càpsules, pastilles, tauletes, píndoles i altres formes similars.
Nancy Babio a més de responsable i professora del Grau en Nutrició Humana i Dietètica de la URV és investigadora de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i del CIBEROBN (Centre Biomèdica en Xarxa. Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició de l’Institut de Salut Carles III).
Referència: SportS Base (Sports Supplementation Base). Tabla de Composición de Suplementos de Nutrición Deportiva. Publicacions URV. 2019 http://llibres.urv.cat/index.php/purv/catalog/book/400