Notes de premsa 04/06/2020

Es demostra la relació entre determinats metabòlits a la sang i el consum de proteïna animal o vegetal

Resultats de l'estudi PREDIMED (PREvenció amb DIeta Mediterrània) mostren la relació entre determinats metabòlits -petites molècules- en sang i la ingesta de proteïna de la dieta. Aquests resultats podran ajudar a la recerca de biomarcadors de consum i la seva vinculació amb determinades malalties

Les dietes amb alt contingut en proteïna han estat recomanades tant per al control de pes en la població general, com per al control de la glucosa en sang en pacients diabètics. No obstant això, els beneficis i riscos d’aquest tipus de dietes no s’han explorat en profunditat. L’evidència actual dona suport a la idea que el risc de malalties cardiovasculars pot reduir-se a l’adherir-se a un patró dietètic ric en fonts vegetals de proteïnes en comparació amb la dieta occidental típica que inclou una alta ingesta d’aliments amb proteïnes d’origen animal, que estan processats i tenen un alt contingut de greixos saturats. Es desconeix però,  amb exactitud, l’impacte de la font animal o vegetal de proteïna en la salut.

Avui en dia el biomarcador que s’utilitza com a per conèixer el consum de proteïna total es troba a l’orina, amb l’anàlisi de l’excreció de nitrogen. No obstant això, no hi ha cap biomarcador que permeti discernir entre consum de proteïna animal o vegetal.

L’estudi que ara es publica, coordinat per la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili,  aprofundeix amb el coneixement de l’impacte de la font animal o vegetal de proteïna en la salut. Utilitzant mostres de sang de 1.833 participants de l’estudi PREDIMED es van quantificar 385 metabòlits en sang. A partir d’algoritmes d’intel·ligència artificial es van poder delimitar les empremtes metabolòmiques (conjunt de metabòlits) de consum de proteïna total, animal i vegetal. En base a aquests resultats, aquest estudi epidemiològic pot ajudar a aclarir les respostes metabòliques a la ingesta de proteïnes per explicar els possibles beneficis per a la salut de les proteïnes segons siguin d’origen animal o vegetal. Els resultats d’aquest estudi acaben de ser publicats a la revista científica Molecular Nutrition & Food Research.

Unitat de Nutrició Humana de la URV.

L’estudi coordinat per la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV de el Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, és part d’un projecte de l’Institut Nacional de Salut dels Estats Units (NIH,  en anglès), en el qual col·laboren a més la Universitat de Navarra, la Universitat de Harvard, el Broad Institute d’EE. UU. i la resta de consorci PREDIMED. Aquesta recerca ha estat realitzada per Pablo Hernández-Alonso, col·laborador de la Unitat de Nutrició i investigador postdoctoral del Grup d’Endocrinologia Cel·lular i Molecular de l’Institut de Recerca Biomèdica de Màlaga (IBIMA-FIMABIS); Nerea Becerra-Tomàs, col·laboradora de la Unitat de Nutrició Humana de la URV i investigadora del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de València; i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó, director de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili, director Clínic de Nutrició en el Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari de Sant Joan a Reus i investigador principal del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn). Tots membres de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili.

Referència: Plasma Metabolomics Profiles were Associated with the Amount and Source of Protein Intake: A Metabolomics Approach within the PREDIMED Study. Hernández-Alonso P, Becerra-Tomás N, Papandreou C, Bulló M, Guasch-Ferré M, Toledo E, Ruiz-Canela M, Clish CB, Corella D, Dennis C, Deik A, Wang DD, Razquin C, Drouin-Chartier JP, Estruch R, Ros E, Fitó M, Arós F, Fiol M, Serra-Majem L, Liang L, Martínez-González MA, Hu FB, Salas-Salvadó J. Mol Nutr Food Res. (2020) May 7:e2000178. doi: 10.1002/mnfr.202000178. Online ahead of print. 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.202000178

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV