Notes de premsa 14/10/2020

Estudiaran els nivells de contaminants de la roba infantil i de les embarassades

El centre de recerca TecnAtox lidera el projecte EarlyCLOTHES, un estudi de tres anys de durada que avaluarà els riscos per a la salut humana associats amb l'exposició primerenca a substàncies químiques de la roba

La roba pot contenir tints i altres substàncies que poden causar reaccions al·lèrgiques a la pell, així com dermatitis o pell atòpica. Així mateix, els materials tèxtils també poden incloure traces de tòxics que poden ser cancerígens i/o tenir cert potencial com a disruptors endocrins. Atès que les persones estan en contacte continu amb la roba, l’exposició a aquests contaminants podria ser molt rellevant i especialment preocupant pels seus efectes adversos, sobretot en poblacions sensibles.

Durant tres anys, investigadors del Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox), un centre TECNIO lligat a la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), estudiaran el contingut de diverses substàncies tòxiques en la roba, en el marc d’un projecte finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació. L’objectiu global del projecte, anomenat EarlyCLOTHES, és avaluar els riscos per a la salut humana associats amb l’exposició primerenca a substàncies químiques de la roba.

Es recolliran mostres de roba de contacte que utilitzen àmpliament dones embarassades, nadons, així com nens i nenes menors de 3 anys, i es determinaran els nivells d’una àmplia gamma de contaminants: amines aromàtiques, formaldehid, bifenils policlorats, metalls pesants i bisfenol A. L’estudi considerarà diferents paràmetres, com ara el tipus de teixit, el color i el lloc de fabricació. Així mateix, s’estudiaran amb detall les diferències entre peces de roba convencional i de roba ecològica i sostenible.

La investigació també es centrarà en avaluar els efectes del rentat i de desgast sobre la roba, en termes d’eliminació de substàncies tòxiques, incloent tant substàncies químiques com microplàstics. Per últim, i donat el creixent ús de mascaretes de roba, l’estudi inclourà una anàlisi específica d’aquest tipus de material tèxtil i d’avaluació dels potencials riscos per a la salut del seu ús, especialment en dones embarassades.

L’estudi pretén cobrir un important forat en el coneixement que es té sobre la roba de contacte en poblacions especialment sensibles, com són els nens i les embarassades. Malauradament, la legislació només limita el contingut màxim de certes substàncies perjudicials, mentre que no existeixen límits per a d’altres de similar toxicitat. És més, a hores d’ara no s’han estudiat els riscos sobre la salut d’aquests teixits des d’una perspectiva integral, és a dir, considerant que les persones no estan exposades a substàncies individuals, sinó a mescles químiques.

El projecte està finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV