Notes de premsa 23/10/2024
Publiquen una guia per millorar la implementació del mètode mare cangur per a nounats
La professora del Departament i la Facultat d’Infermeria de la URV Leticia Bazo ha participat en l’elaboració d’un document molt pràctic i que recull tota l’evidència científica existent
La professora del Departament i la Facultat d’Infermeria de la URV Leticia Bazo ha participat en l’elaboració d’un document molt pràctic i que recull tota l’evidència científica existent
La Sociedad Española de Enfermería Neonatal (SEEN) ha publicat la Guía de Práctica Clínica Método Madre Canguro, un complet document que té l’objectiu de millorar la implementació del mètode mare cangur per a nounats en l’àmbit hospitalari, resoldre tots els dubtes que es generen i aportar recomanacions. La professora del Departament i la Facultat d’Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili Leticia Bazo, que també és la presidenta de la SEEN, ha participat activament en l’elaboració de la guia, fruit de gairebé tres anys de treball i la participació de més de trenta professionals d’infermeria provinents de diferents àmbits de l’atenció sanitària, la docència i la recerca.
El mètode cangur, llargament avalat per la ciència però amb barreres i limitacions quan es posa en pràctica, és una metodologia d’atenció al nounat que involucra activament la mare i la família en la provisió directa de l’atenció bàsica al nadó a través de l’anomenada posició cangur, en contacte pell amb pell, contínua i durant el major temps possible, i l’alimentació basada en la llet materna. Això permet donar d’alta el nounat prematur de la unitat de cures intensives per passar-lo a un nivell d’atenció inferior dins de l’hospital o fins i tot al domicili, amb seguiment estret des d’Atenció Primària. El mètode cangur constitueix l’hàbitat adequat per al nounat prematur, ja que li proporciona el nivell de regulació per compensar l’estrès que li suposa sortir de l’úter.
“És una guia molt pràctica que respon a moltes preguntes sorgides al dia a dia, sobretot de les famílies. A més, inclou tota l’evidència científica existent sobre el tema i les aportacions d’experts i revisors internacionals de prestigi”, afirma Leticia Bazo. La guia, dirigida sobretot a professionals sanitaris que treballen amb nounats prematurs o de baix pes, és fruit de la demanda del sector, ja que fins ara no n’existia cap de similar, i té el propòsit de reduir la variabilitat en la implementació del mètode. El document ha d’ajudar a millorar significativament els resultats en salut dels recent nascut i les seves famílies.
La guia es va presentar fa uns dies a l’Hospital Universitario 12 de Octubre de Madrid, en un acte que va reunir prop de 140 professionals de la salut, sobretot infermeres especialistes en pediatria, matrones, neonatòlegs i terapeutes ocupacionals entre d’altres, a més de societats científiques i associacions de famílies de nounats prematurs. Durant la presentació es va destacar la importància del mètode i l’oportunitat de la guia per continuar avançant en la seva implementació, tot i que es va admetre que encara hi ha feina per fer.
La guia es pot descarregar de manera gratuïta en aquest enllaç.