Notes de premsa 31/05/2024
Identifiquen 8 varietats desconegudes de vinya a Calonge i Sant Antoni
A més, l’equip investigador de la URV que ha dut a terme el projecte, ha confirmat set varietats detectades prèviament que encara no havien estat catalogades
A més, l’equip investigador de la URV que ha dut a terme el projecte, ha confirmat set varietats detectades prèviament que encara no havien estat catalogades
L’Àrea de Biologia de la Vinya del grup de recerca TECNENOL de la URV ha catalogat 15 noves varietats entre els ceps de les vinyes de Calonge i Sant Antoni, 7 de les quals havien estat detectades per investigadors de la Universitat de la Rioja. Aquestes varietats, desconegudes fins ara, enriquiran els catàlegs de biodiversitat vitivinícola amb cinc varietats vitícoles, nou fruit del mestissatge amb varietats d’altres espècies del gener Vitis i una de totalment salvatge. Pels autors de la recerca, ha quedat demostrat que la població de vinya de Calonge i Sant Antoni, ja sigui per les seves condicions climàtiques i geològiques o per la selecció humana, presenta una singularitat encomiable. Aquest descobriment s’ha realitzat mitjançant la tècnica dels SSR (Simple Sequence Repeats), també coneguda per tècnica de microsatèl·lits, que permet conèixer el perfil genètic de diferents ceps i diferenciar-los entre ells.
Des de 2013, Francesca Fort, investigadora del Departament de Bioquímica i Biotecnologia, ha estat l’ambaixadora de la URV al sector vinícola de les Illes Canàries. Quan va començar a identificar varietats de vinya úniques al món en la seva primera recerca a Tenerife, els agricultors locals no s’ho acabaven de creure. Des de llavors, Fort i el seu equip han fet prospeccions en sis illes de l’arxipèlag i, ara per ara, han descobert 23 varietats no registrades i desenes de mutacions.
En aquesta nova recerca, l’equip investigador liderat per Francesca Fort ha estudiat el perfil genètic de 92 ceps de les vinyes de Calonge i Sant Antoni. La transmissió de costums i maneres de fer de pares a fills durant generacions ha fet que en les plantacions d’aquest poble del Baix Empordà s’hi trobi “un paradís de biodiversitat” pel que fa a les varietats de vinya, que els experts consideren “una autèntica Arca de Noè de la viticultura catalana”. L’anàlisi genètic va detectar 52 varietats diferents, de les quals 15 no estaven identificades. Es tracta de varietats no catalogades a cap de les bases de dades a les que té accés la comunitat científica.
En un estudi previ al mateix terme municipal, investigadors de la Universitat de la Rioja varen detectar 11 varietats desconegudes, 7 de les quals han pogut ser confirmades per l’equip de Francesca Fort, entre les 15 varietats identificades en aquesta recerca.
“Podem hipotetitzar que, d’entre totes les noves varietats trobades, n’hi ha 5 de viníferes, 9 fruit del mestissatge amb varietats d’altres espècies del gènere Vitis i 1 de totalment silvestre”, explica Francesca Fort. Les viníferes s’han batejat com Picapolla moscatella, Caïm 6, Cargol, Roseta i Colló de gall negre; les mestisses com Moscat negre, Mullí, Abeller, Caïm 3 10, Molla 3 T, Roig de la costa, Carinyena roja, Híbrid de maduixa i Grech 2; i la varietat silvestre, Grech 1.
Francesca Fort valora molt positivament haver pogut desenvolupar la seva expertesa en terres catalanes, després de la seva trajectòria àmpliament reconeguda a les Canàries: “Aquest estudi demostra que la població de vinya de Calonge i Sant Antoni, ja sigui per les seves condicions climàtiques i geològiques o per la selecció humana té una singularitat encomiable”.
Més enllà del valor biològic i botànic d’aquesta recerca, gràcies als seus resultats la cultura i les tradicions calongines aportaran a la lexicografia catalana —i mundial— 15 nous noms propis per a les varietats de nou descobriment, 49 nous sinònims i 13 noms per individus mutats.
L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha finançat aquest projecte, sorgit de la voluntat de replantar vinyes amb varietats tradicionals, només presents al terme d’aquesta localitat empordanesa.