Notes de premsa 29/04/2021
La carència de vitamina D durant l’embaràs provoca un desenvolupament neurològic pitjor en els nadons
Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol conclou que més de la meitat de les embarassades de la conca mediterrània tenen nivells baixos d’aquest nutrient, que afecta sobretot dones d’ètnia àrab, amb pell fosca, vida sedentària, baix nivell socioeconòmic o obesitat
Un estudi de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol conclou que més de la meitat de les embarassades de la conca mediterrània tenen nivells baixos d’aquest nutrient, que afecta sobretot dones d’ètnia àrab, amb pell fosca, vida sedentària, baix nivell socioeconòmic o obesitat
La hipovitaminosi D o falta d’aquesta vitamina en l’organisme és un problema de salut d’abast mundial. Quan aquesta carència es produeix en dones embarassades preocupa especialment, ja que té unes conseqüències que afecten directament el desenvolupament neurològic dels nadons. Un estudi longitudinal elaborat pel grup de recerca en Nutrició i Salut Mental (NUTRISAM) ha fet un seguiment de prop de 800 dones sanes durant la gestació per determinar quin nivell de vitamina D tenien, quins factors predisposen a patir-ne deficiència i com això afecta el naixement i desenvolupament dels infants. Les dades obtingudes conclouen que més de la meitat de les dones estudiades tenen deficiència de vitamina D i han determinat quins són els factors causals de patir aquest dèficit.
Aquests resultats, que s’han publicat a les revistes Scientific Reports i Nutrients, formen part de l’estudi ECLIPSES, en què van participar prop de 800 dones embarassades sanes del Tarragonès i el Baix Camp. Segons l’equip investigador, els resultats obtinguts són extrapolables a tota la conca mediterrània. Una de les principals novetats del treball respecte a recerques anteriors és l’enfocament multifactorial, ja que no només es mesura l’estat nutricional de la mare sinó altres aspectes com marcadors genètics, estat emocional i contaminants ambientals de la mare durant la gestació.
En l’estudi es van avaluar diferents variables sociodemogràfiques, obstètriques, antropomètriques, d’estil de vida i nutricional de la mare i mostres de sang durant l’embaràs i l’estat del nadó després de néixer. També es van estudiar els nivells de contaminació ambiental que hi havia al voltant del domicili de les pacients.
Els resultats obtinguts indiquen que més de la meitat de les participants (un 50,2%) presentava deficiència de vitamina D i un 30,3%, insuficiència. Aquesta carència es detectava sobretot en dones d’ètnia àrab o en dones amb pell fosca —aquest tipus de pell és més resistent a la síntesi de la vitamina D pel sol—, que tenien una vida sedentària, un baix nivell socioeconòmic o obesitat.
La recerca també ha posat de manifest que aquest dèficit durant la gestació repercuteix directament en un desenvolupament neurològic pitjor dels nadons després de néixer. El grup investigador va avaluar-ne els 40 primers dies de vida: reaccions davant estímuls auditius i lumínics, el temps i el tipus de reacció, etc. “Les proves que mesuren els nivells de desenvolupament van donar com a resultat que les mares amb dèficit de vitamina D tenen fills amb un pitjor nivell cognitiu, àrea motora i capacitat de llenguatge”, explica la investigadora.
“Tot i viure en una regió amb molt de sol, la latitud de la conca mediterrània no és la més favorable per sintetitzar la vitamina D”, explica Victòria Arija, una de les investigadores que ha dirigit l’estudi. Durant la recerca també es va observar que els nivells d’aquesta vitamina “varien molt en funció de si es passa l’embaràs durant l’hivern o l’estiu”, afegeix.
Aquests resultats impulsen el grup investigador a fer recomanacions preventives “per exemple, donar un suplement a les dones embarassades amb més factors de risc, ara que ja estan identificats”, confirma Arija. També suggereixen prendre mesures per prevenir el dèficit de vitamina D. “Caldria incloure avaluacions de vitamina D en l’atenció prenatal i augmentar el consum de peix, làctics i fruita durant l’etapa de l’embaràs.”
Referència bibliogràfica: Díaz-López, A., Jardí, C., Villalobos, M., Serrat , N., Basora, J., Arija, V.. Prevalence and risk factors of hypovitaminosis D in pregnant Spanish women. Sci Rep 10, 15757 (2020). https://doi.org/10.1038/s41598-020-71980-1 Voltas, N., Canals, J., Hernández-Martínez, C., Serrat, N., Basora, J., Arija, V. Effect of Vitamin D Status during Pregnancy on Infant Neurodevelopment: The ECLIPSES Study. Nutrients 2020, 12, 3196; doi:10.3390/nu12103196