Notes de premsa 27/11/2024
La URV rep els drets de l’obra d’Antoni Rovira i Virgili per preservar i difondre el seu llegat
La cessió inclou la gestió de la digitalització i edició en múltiples formats per universalitzar l’obra d’un dels intel·lectuals més influents de Catalunya
La cessió inclou la gestió de la digitalització i edició en múltiples formats per universalitzar l’obra d’un dels intel·lectuals més influents de Catalunya
Aquest dimecres la URV ha signat un acord històric amb la família d’Antoni Rovira i Virgili, que cedeix la gestió dels drets d’edició de l’obra del periodista, escriptor i polític català. En un acte celebrat al Rectorat de la Universitat, el rector Josep Pallarès i la besneta de Rovira i Virgili, Maria Calvet, han signat aquest document que permetrà universalitzar l’obra del personatge que dona nom a la institució.
L’acord, que el rector de la URV Josep Pallarès ha qualificat com “un acte de generositat de la família Rovira i Virgili”, inclou els drets de reproducció i distribució de totes les seves obres a escala mundial i en qualsevol idioma. Això permetrà a la URV continuar tenint cura de la preservació i difusió del seu llegat i també de la digitalització de la seva obra, un fet especialment destacable perquè permet universalitzar-ne l’accés.
El responsable del servei de Publicacions URV, Jaume Llambrich, ha explicat que aquest acord garanteix la continuïtat de la tasca de difusió i projecció del llegat de Rovira i Virgili que des de fa anys encapçala el segell editorial de la Universitat. Però sobretot ha volgut destacar que amb aquesta cessió, “l’obra de Rovira i Virgili passa a formar part del patrimoni intel·lectual de la Universitat”.
El fons de llibres sobre l’autor es va iniciar l’any 2012 amb el títol In Defense of Democracy, una de les obres més significatives de Rovira i Virgili que dos anys després es va traduir de l’anglès. Posteriorment es va publicar L’Estat Català. Estudi de dret públic, l’any 2016; La victòria de Pompeu Fabra, recuperat l’any 2018 i Breu resum de la història de Catalunya, amb textos manuscrits inèdits escrits en francès des de l’exili i, més recentment, la Suite Rovira i Virgili, que inclou els poemes que va escriure durant la seva etapa a l’exili o Els darrers dies de la Catalunya Republicana. Memòries sobre l’èxode català, que és el testimoni en primera persona del seu exili a França al gener del 1939 i una de les seves obres més conegudes. El proper objectiu de Publicacions URV és editar, de cara a l’any 2025, un llibre de contes que l’autor va publicar l’any 1902 “amb la que volem explicar la faceta més creadora de Rovira i Virgili”, ha comentat Llambrich.
Digitalització i universalització de l’obra
Disposar dels drets d’autor del personatge permet, sobretot, digitalitzar tota l’obra de Rovira i Virgili, una tasca que ja s’ha iniciat en el marc d’aquest acord i que, amb la complicitat del CRAI de la URV, serveix per fer més accessible el seu llegat, sobretot aquelles obres més antigues a les quals és difícil d’accedir en paper. “Amb la digitalització eliminem totes les fronteres i fem possible que obres de primera línia arribin a tothom i deixin d’estar a l’exili”, ha comentat el rector, en al·lusió a l’etapa de la vida de Rovira i Virgili en què va haver de marxar de Catalunya, a principis del 1939.
La digitalització també ha permès que el llegat de Rovira i Virgili -una cinquantena de volums de la seva biblioteca personal- passi a formar part de la Memòria Digital de Catalunya, consultable a través del Fons Antoni Rovira i Virgili. Aquests llibres formen part del fons cedit a la Universitat per la filla de l’autor, la bibliotecària Teresa Rovira, que aplega més de 200 documents entre revistes i llibres d’història, política, gramàtica, diccionaris, llibres de lectura, poesia, teatre i antologies publicades des de principis del segle XX fins a finals dels anys quaranta.
De fet, part de la documentació que avui es conserva al CRAI del campus Catalunya va estar retinguda durant dècades a l’Arxiu General de la Guerra Civil espanyola, situat a Salamanca. Després d’un llarg procés de reclamacions, els documents van ser retornats a Teresa Rovira l’any 2012. El fons es completa amb llibres i articles que parlen de l’autor o en fan menció com biografies, correspondència, bibliografies i estudis sobre el pensament polític i ideològic de Rovira i Virgili.
“La família està molt agraïda a la Universitat, perquè l’objectiu de la meva àvia -Teresa Rovira, filla gran de Rovira i Virgili- va ser mantenir viu el testimoni de les persones que es van haver d’exiliar i construir una història col·lectiva”, ha comentat Maria Calvet, qui ha mostrat el seu agraïment i confiança a la Universitat per difondre i projectar l’obra del seu besavi.
Antoni Rovira i Virgili, figura clau de la cultura i la política catalana del segle XX, va destacar per la seva contribució al catalanisme, el periodisme i l’assaig històric. El conjunt de la seva obra constitueix un testimoni únic de la lluita per la democràcia i els drets nacionals de Catalunya.