Notes de premsa 17/07/2018

Les persones que mengen més iogurt segueixen una dieta i estil de vida més saludables

Un estudi avalua més de 6.500 homes i dones amb obesitat i un elevat risc de patir malalties cardiovasculars, i constata els beneficis de consumir làctics fermentats

Cada cop hi ha més proves científiques que demostren que consumir productes làctics quan se segueix una dieta equilibrada i saludable està associat a beneficis cardiosaludables. Pocs estudis, però, han avaluat l’associació entre el consum de làctics i el risc de tenir síndrome metabòlica, una agrupació de factors de risc cardiovasculars (obesitat abdominal, pressió arterial elevada, augment de sucre a la sang, colesterol HDL baix i nivells elevats de triglicèrids en sang) que s’associa a més risc de tenir malalties del cor i diabetis. Ara, investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili, en col·laboració amb 23 grups de recerca d’arreu del país pertanyents a l’estudi PREDIMED-Plus (Prevenció amb Dieta Mediterrània), han dut a terme aquest estudi avaluant més de 6.500 homes i dones d’una mitjana d’edat de 65 anys amb obesitat i un elevat risc de patir malalties cardiovasculars.

D'esquerra a dreta, Jordi Salas, Nancy Babio i Guillermo Mena, autors de l'estudi.
D’esquerra a dreta, Jordi Salas, Nancy Babio i Guillermo Mena, autors de l’estudi.

Els autors van observar que aquelles persones que consumien sovint làctics fermentats, especialment iogurt, seguien la dieta mediterrània. A més a més, menjaven més fruita, verdura i hortalisses, productes integrals, peix, fruita seca i menys alcohol, productes refinats com el pa o l’arròs blanc, galetes, etc. Aquests participants també fumaven menys, la qual cosa suggereix que el consum d’aquests aliments és un possible marcador de la qualitat de la dieta i d’un estil de vida saludable. També aquelles persones que consumien una porció de 50 g al dia (aproximadament cinc daus) de formatge de diversos tipus (fresc, curat, semicurat, manxec, mató, emmental, etc.), tenien menys risc de tenir hipertrigliceridèmia i colesterol HDL baix (el colesterol bo per a la salut).

El iogurt i el formatge són aliments nutricionalment densos, amb una matriu de nutrients que els fa únics. Es caracteritzen per tenir un elevat contingut en proteïna d‘alta qualitat, calci de fàcil absorció, entre altres minerals, vitamines i bacteris potencialment beneficiosos per a la salut. Segons els investigadors, “els resultats obtinguts en aquest estudi es poden explicar a través de diferents mecanismes condicionats pels components intrínsecs d’aquests aliments”.

Aquest estudi s’ha publicat a la revista científica Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases al juliol de 2018. El treball l’ha realitzat l’investigador Guillermo Mena-Sánchez i l’han dirigit Nancy Babio, professora agregada del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la Universitat Rovira i Virgili i investigadora adscrita al Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn) i Jordi Salas-Salvadó, director de la Unitat de Nutrició Humana del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, director clínic de Nutrició del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari de Sant Joan de Reus, investigador principal CIBERobn, i tots membres de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere i Virgili (IISPV).

Referència bibliogràfica: Guillermo Mena-Sánchez, Nancy Babio, Miguel Ángel Martínez-González, Dolores Corella, Helmut Schröder, Jesus Vioque, et al. Fermented dairy products, diet quality and cardio-metabolic profile in a Mediterranean cohort at high cardiovascular risk. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2018. DOI: https://doi.org/10.1016/j.numecd.2018.05.006

Print Friendly, PDF & Email