Notes de premsa 20/03/2024

Prop de 300 docents adquireixen habilitats digitals avançades en IA per aplicar a l’aula

És el resultat del projecte AI Skills Lab, que ha format aquest professorat d’11 escoles de la demarcació i ha aplicat els seus coneixements en gairebé 7.500 estudiants

Fotografia de grup dels participants del projecte AI Skills Lab, durant l'acte de cloenda del passat 14 de març.
Fotografia de grup dels participants del projecte AI Skills Lab, durant l'acte de cloenda del passat 14 de març.

Un projecte liderat per la URV ha posat en marxa un laboratori d’habilitats digitals avançades en Intel·ligència Artificial (IA) adreçada al professorat de totes les etapes educatives. L’objectiu d’aquesta iniciativa, anomenada AI Skills Lab, és transformar la pràctica docent i millorar l’experiència d’aprenentatge de l’alumnat a través d’aquesta tecnologia, que està transformant tots els àmbits de la societat i també ha irromput en l’educació. En l’any que ha durat el projecte s’han format 280 docents que contribuiran a la transformació digital de les 11 escoles de la demarcació de Tarragona on treballen, un aprenentatge que ha revertit directament sobre 7.440 alumnes, des d’Infantil fins a Batxillerat i cicles formatius.

El projecte, impulsat per la professora i investigadora del Departament de Pedagogia de la Universitat Rovira i Virgili, Mar Camacho, ha consistit en 70 hores de formació que ha impartit un equip internacional expert en diferents àmbits que ha fet l’acompanyament dels docents per tal de capacitar-los en el nivell B2 de competències digitals i ajudar-los a desenvolupar habilitats en IA amb eines que poden tenir al seu abast.

Els continguts impartits, que estaven alineats amb les sis dimensions de la competència digital docent, s’han centrat especialment en aquells aspectes en què la IA suposa un guany i un valor afegit respecte altres tecnologies. “Hem treballat molt en l’àmbit de la IA generativa, s’han comprat llicències de ChatGPT4 i d’altres eines com Magic School o Midjourney per generar imatges. I ho hem acompanyat de l’adquisició d’ordinadors molt potents que s’han quedat als centres educatius per a què apliquin els coneixements adquirits”, explica la investigadora.

Durant aquesta formació s’ha facilitat al professorat estratègies i eines per utilitzar la IA com a catalitzador d’innovació i canvi en els centres educatius. Han après, per exemple, solucions que faciliten el disseny d’activitats docents i també d’avaluació de diferents patrons d’aprenentatge en funció de la diversitat de perfils i necessitats educatives dels estudiants. “Un dels potencials de la IA és poder personalitzar i donar a cadascú allò que necessita i la tecnologia i el suport que hem donat a través d’aquest projecte aconsegueix un estalvi de temps i optimització de processos en l’acompanyament a l’estudiant”, comenta la investigadora.

La formació que ha rebut l’equip docent que ha participat al projecte s’ha aplicat al seu alumnat, prop de 7.500 estudiants d’infantil, primària, secundària i cicles formatius. “Un dels objectius del projecte era que el professorat elaborés un portafoli docent, que ens ha permès tenir evidències de que aquests coneixements s’han implementat a les aules”, explica Camacho, qui destaca la implicació i motivació del professorat en tot el procés.

El passat 14 de març es va celebrar la cloenda del projecte en un acte al Moll de Costa de Tarragona, on es van impartir dues ponències d’experts sobre relació entre la IA i l’educació. La jornada va comptar amb la presència del professorat i alumnes dels centres que han participat en el projecte. AI Skills Lab ha estat subvencionat pel Departament d’Educació a través dels Fons Next Generation EU en el marc de les actuacions en l’àmbit de l’impuls digital a l’educació, amb l’objectiu d’avançar en la digitalització del sistema educatiu català previst pel Pla d’educació digital de Catalunya (PEDC).

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV