Notes de premsa 19/02/2025

Una nova prova permetrà detectar el paràsit responsable de la tricomoniasi de forma molt més ràpida i econòmica

Amb un cost inferior a un euro, aquest dispositiu desenvolupat per un equip investigador de la URV dona el resultat en només 15 minuts amb la mateixa fiabilitat que els mètodes tradicionals

La investigadora Christine Justo amb la prova diagnòstica desenvolupada pel grup de recerca Interfibio de la URV.
La investigadora Christine Justo amb la prova diagnòstica desenvolupada pel grup de recerca Interfibio de la URV.

La tricomoniasi és una de les infeccions de transmissió sexual més comuns al món. La produeix Trichonomas vaginalis, un paràsit difícil de detectar perquè en molts casos la infecció no presenta símptomes i això fa que passi desapercebuda, dificultant el seu diagnòstic i tractament. Identificar-la a temps és fonamental, ja que si no es tracta la infecció pot provocar complicacions en la salut reproductiva, augmentar el risc de transmissió del VIH i causar inflamació al tracte genital. Per facilitar la seva detecció, un equip investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha desenvolupat una prova ràpida, assequible i fàcil d’utilitzar per detectar el paràsit que provoca aquesta infecció. Els resultats d’aquesta recerca s’han publicat a la revista Sensors & Diagnostics.

Un dels avantatges més importants d’aquest dispositiu, anomenat ALFA (Aptamer-based Lateral Flow Assay) és que té un cost inferior a un euro i això el converteix en una opció viable per implementar en programes de salut pública i a països amb sistemes sanitaris menys desenvolupats.

Per desenvolupar aquesta prova s’ha fet servir una tecnologia innovadora basada en aptàmers d’ADN, que són seqüències curtes d’àcid nucleic capaces d’unir-se de forma molt específica a molècules diana. “El test funciona mitjançant un doble sistema d’aptàmers. Un actua com a capturador i s’immobilitza en una membrada de nitrocel·lulosa i l’altre es barreja amb nanopartícules d’or per generar el senyal de detecció visual”, explica Ciara O’Sullivan, responsable del grup de recerca Interfibio, del Departament d’Enginyeria Química de la URV. Aquest disseny innovador permet reduir costos de producció i augmentar l’estabilitat del mètode.

Els assajos han demostrat que la prova és capaç de detectar concentracions molt petites del paràsit, sense mostrar reactivitat creuada amb altres microorganismes vaginals comuns, i això, en opinió de l’equip investigador, garanteix la seva precisió. L’estabilitat és un altre dels seus aspectes clau: els seus elements mantenen les propietats intactes durant tot un any a temperatura ambient (22 ºC) i això fa que no sigui necessari mantenir el dispositiu refrigerat ni en condicions d’emmagatzematge especials, fet que facilita la seva distribució a zones amb recursos limitats.

A més, és una prova molt senzilla de realitzar, ja que només requereix tres passes des de que s’obté la mostra fins que s’arriba al resultat, que apareix aproximadament en 15 minuts. A l’estudi preliminar, en el que es van fer servir mostres clíniques, els resultats van posar de manifest que concordaven perfectament amb els que es van obtenir amb el mètode tradicional d’observació en fresc.

Ara l’equip investigador continua treballant en la recerca per tal d’expandir-la i poder-la aplicar a altres patògens.

Referència bibliogràfica: Christine Aubrey C. Justo, Vasso Skouridou, Piet Cools, Guy Mulinganya, Alexandra Ibáñez-Escribano and  Ciara K. O’Sullivan. Biotin/avidin-free sandwich aptamer-based lateral flow assay (ALFA) for the diagnosis of Trichomonas vaginalis. Sensors & Diagnostics. DOI: https://doi.org/10.1039/D4SD00342J

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV