Reportatge

Impuls cap al món laboral

Els tres graus amb menció dual que ofereix la URV, Química, Gestió en Turisme i Hosteleria i Relacions Laborals i Recursos Humans, permeten a l’estudiantat compaginar les classes amb estades de formació en empreses. La URV és referent a l’estat en aquest tipus d’ensenyament

“Estic aprenent moltíssim, sobretot de com funciona una empresa, de la realitat de la indústria. M’està servint molt.” L’Aina Garcia, que estudia química per vocació, està confirmant aquest curs, gràcies a l’oportunitat que li brinda la URV, que aquest és el seu sector, i va traçant el camí cap al món laboral. Fa el grau en Química amb menció dual, la qual cosa li permet compaginar la teoria a l’aula amb l’experiència real en una empresa. Concretament, a Clariant Ibérica, fabricant de productes químics, on li deixen tocar diverses tecles. “Estic sobretot en el departament de qualitat, en validacions de mètodes analítics, en posada en marxa d’equips nous, en comparacions d’equips… Però també treballo en el de data sciences, de manera que veig diferents cares de l’empresa, la qual cosa em va molt bé per créixer professionalment”, explica l’Aina, que forma part del grup selecte de vuit estudiants de quart del grau en Química que cursen la menció dual, un innovador programa d’ensenyament oficial, que compta amb la certificació de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari (AQU Catalunya) i que cal distingir dels itineraris duals, que els permet desenvolupar les competències pròpies del grau en un entorn professional mitjançant la realització d’estades de pràctiques -en forma, de fet, de contracte laboral- en empreses del sector durant el curs acadèmic. També reben formació específica sobre aspectes empresarials, tot perquè assoleixin una millor preparació per incorporar-se al món laboral un cop graduats.

Cada estudiant té assignat un tutor o tutora a l’empresa. En el cas de l’Aina Garcia és l’Ariadna Campos, responsable de qualitat de Clariant Ibérica i que col·labora amb la Facultat de Química des que s’hi va implantar la menció dual el curs 2021/22, com una iniciativa a l’Estat espanyol. Aquest temps d’experiència li demostra que de la iniciativa no només en surt beneficiat l’estudiantat: “A nosaltres ens aporta molt. D’entrada, un planter de possibles treballadors, ja que si han passat per aquí sabem com treballen i si en un futur surten places els tenim presents. A més, ens permet tirar endavant projectes que per la càrrega de treball tindríem aparcats, sobretot d’investigació, de millora de mètodes… Venen molt preparats i, de fet, ens posen al dia en aspectes en què estan més actualitzats que nosaltres. Busquem que tinguin iniciativa i que proposin coses.” I és que a l’empresa tenen clar que hi han de sortir guanyant les dues parts.

“A l’empresa ens aporta un planter de futurs treballadors, ens permet tirar endavant projectes aparcats i ens posen al dia amb conceptes en què estan més actualitzats”, diu Ariadna Campos, de Clariant Ibérica

Com a tutora, l’Ariadna Campos fa un seguiment de l’evolució de l’estudiant i l’ajuda en cas de dubtes i problemes, tot i que sempre intenta que els resolgui ella mateixa amb les eines que li posen a l’abast. També en fa el seguiment el coordinador del programa de la menció dual, Xavier López, professor de la Facultat de Química i que aquest curs ha substituït Yolanda Cesteros, impulsora de la seva implementació. López explica que, en total, el programa, que té lloc durant el quart curs, són 1.100 hores de setembre a juny, i inclou l’assignatura Orientació en la indústria química, que és la que prepara els estudiants específicament per a l’estada a l’empresa.

Si el grup d’estudiants és selecte és perquè hi ha places limitades i cal disposar d’un bon expedient acadèmic i un currículum amb mèrits a tenir en compte, a més de presentar una carta de motivació convincent. “És com si s’optés a un lloc de treball real”, apunta López, que lamenta que molts d’aquests estudiants, pel perfil que tenen, acabaran a la indústria i no pas a la recerca dins la mateixa universitat. “Però aquest és el mandat que tenim com a institució pública envers la societat: oferir les millors opcions possibles als nostres estudiants perquè, un cop formats, puguin entrar en el món laboral.”

Aina Garcia, en plena activitat de laboratori a l’empresa Clariant Ibérica.

A l’Aina Garcia, per exemple, l’estada li serveix per aclarir els dubtes que tenia entre empresa i investigació, ja que descobrir des de dins la indústria química li està resultant revelador: “M’està agradant molt, més del que m’imaginava.” És el cas, també, de la seva companya Ainhoa Pardo, que està fent l’estada a Ercros. “A la universitat et donen uns coneixements molt bons, però quan arribes a la indústria veus que el ventall de coses per fer i de departaments als quals et pots dedicar és molt ampli, la qual t’ajuda molt a decidir què vols fer”, explica l’Ainhoa, satisfeta perquè treballa en diferents àmbits dins l’empresa (medi ambient, qualitat, laboratori…) i permeten que aporti les seves idees. EW Nutrition, IQOXE, EMATSA, Ravago, Repsol i Elix Polymers són les altres empreses que acullen els estudiants del grau en Química amb menció dual.

La URV és referent a l’estat pel que fa als graus amb menció dual. De fet, a Catalunya són poques les universitats que n’ofereixen i només la de Lleida tants com la URV, tres. “Mica en mica seran més les universitats que n’incorporaran, ja que és un mètode que s’està demostrant que dona fruits”, apunta Xavier López, que explica que diverses universitats de l’estat interessades en introduir graus amb menció dual els demanen que comparteixin la seva expertesa.

“Soc una treballadora més” 

Els altres dos graus amb menció dual a la URV són el de Gestió en Turisme i Hosteleria i el de Relacions Laborals i Recursos Humans. El primer viu aquest curs la tercera edició i el seu coordinador, Jesús Angla, destaca la bona col·laboració amb les empreses, que són molt conscients que els nois i noies “estan en formació i els donen les eines necessàries”. Angla assegura que, al mateix nivell que els coneixements teòrics, els estudiants també posen en pràctica les destreses professionals, transversals i complementàries al que s’aprèn a l’aula, com ara la responsabilitat, la integració en equips i la interacció amb els companys, l’autogestió, la proactivitat…, que són molt valorades en el món laboral i que és en aquest entorn on millor es poden desenvolupar. “I també els va molt bé afrontar situacions d’estrès real”, hi afegeix Angla, que assegura que conceptes dels quals parlen molt a l’aula, com ara la sostenibilitat i la qualitat, “quan fan l’estada a les empreses s’adonen que són bàsics perquè s’hi dediquen molts recursos i esforços”. 

En el cas del grau en Gestió en Turisme i Hosteleria, la menció dual es fa en el segon semestre de tercer i de quart. Els cinc estudiants que han començat ara l’experiència ja estan veient que els permeten moure’s dins l’empresa, coneixent diferents departaments, la qual cosa és important, segons Angla, no només per saber què els agrada sinó també per descartar el que no els atrau, igual d’important en aquest punt de la seva formació. Com que són pocs estudiants, l’atenció és personalitzada i el seguiment, exhaustiu, i entre l’empresa i la universitat poden anar adaptant l’itinerari que segueix cadascun. 

Coneixements reforçats

“Els conceptes que ens transmeten durant el grau prenen tot el sentit durant l’estada a l’empresa, com per exemple la comunicació interdepartamental”. Anna Mumbrú, estudiant del grau en Gestió en Turisme i Hosteleria amb menció dual

A l’Alba Ribalta, per exemple, li encanta el màrqueting, una de les tasques que està fent fins ara, juntament amb gestions més administratives i de reserves, mentre el Tamarit Beach Resort, el complex on fa l’estada, estigui tancat. Quan obrin, a partir del 7 d’abril, ja es dedicarà més a l’atenció al públic, de manera que de seguida haurà fet una mica de tot. “Et demanen si vols estar en algun lloc concret, et deixen aportar idees… No m’ho pensava, que pogués fer tantes coses. A més, tot el que vaig desenvolupant té molt a veure amb el que toquem a classe”, assegura l’Alba. 

La Cristina Garrido, que treballa a Estival Park Ressort, també està “encantada”. “Em sento molt productiva, tant amb l’empresa com amb el client, i això estant a classe no ho pots experimentar. També li atrau el màrqueting, ja que és “un àmbit que va creixent, al qual cada vegada se li dona més importància”, i explica que la deixen participar en reunions en què es prenen decisions. “No em sembla que faci pràctiques. Soc una treballadora més”, afirma.

D’esquerra a dreta, Ketty Ruiz, Cristina Garrido, Jesús Angla i Alba Ribalta, a la Facultat de Turisme i Geografia de la URV.

Com en el cas de les empreses químiques, les d’aquest sector també busquen el win win. Ho afirma Ketty Ruiz, directora d’operacions del Grup Blaumar i tutora de la noia que hi fa l’estada de pràctiques a l’hotel del grup, l’Anna Mumbrú. “Ens porten noves idees, la visió de la gent jove i la seva expertesa actualitzada, que combina molt bé amb l’experiència que ja tenim”, afirma. “I per als estudiants, és ideal perquè aprofundeixen en tots els conceptes que tracten a la universitat”, hi afegeix. En definitiva, els mantenen “desperts”, al dia de les últimes tecnologies, com és el cas de la intel·ligència artificial, mentre van agafant experiència, per exemple, en el tracte amb el client, clau, segons Ketty Ruiz, en el sector, o en les reunions operatives en què participen. L’Anna Mumbrú, que com l’Alba i la Cristina ha iniciat la menció dual aquest semestre, destaca que conceptes com ara la comunicació interdepartamental, molt destacada durant el grau, realment es demostra clau gràcies a l’experiència a l’hotel. “Tot el que aprenem a la universitat pren tot el sentit. A més, el tracte dels companys és molt bo, de manera que la meva experiència és excel·lent.” Cambrils Park Ressort, Camping Sangulí, PortAventura i Rentalmar son altres empreses que col·laboren amb el grau i la seva menció dual. 

Una estrena amb bona nota 

Per al grau en Relacions Laborals i Recursos Humans, aquest és el primer curs amb menció dual. La seva coordinadora, Catalina Jordi, no amaga que la posada en marxa és complexa, tenint en compte per exemple que, més que pràctiques, són contractes de treball amb tots els ets i uts. Però, de moment, la valoració és positiva, encara que només sigui perquè les empreses s’estan mostrant molt col·laboradores i els estudiants estan satisfets. 

Catalina Jordi explica que van aprofitar la renovació del pla d’estudis per integrar-hi del tot la menció dual. Això permet que, a més de les assignatures específiques en què s’emmarca aquest programa, que inclouen, igual que en el cas dels dos altres graus amb menció dual, l’estada de pràctiques que fan tots els estudiants i el treball de fi de grau (TFG), també afecta assignatures com ara Reptes de gènere en les organitzacions i Reptes de drets i humans i medi ambient en les organitzacions. Els estudiants que fan la menció dual han de fer tasques a les empreses relacionades amb aquestes matèries i després compartir-ho amb la resta de la classe. “La idea és que facin d’enllaç entre la universitat i el món laboral, que ensenyin als companys i les companyes que el que fem a l’aula també es fa a les empreses”, explica Jordi. Així, tots plegats milloren el contacte amb la realitat del món laboral. 

Catalina Jordi i els cinc estudiants que fan la menció duel del grau en Relacions Laborals i Recursos Humans comparteixen l’experiència.

De moment, els cinc estudiants de tercer curs, els primers del grau en fer la menció dual, han iniciat l’estada aquest segon semestre, i la continuaran el curs que ve, el darrer per a ells, mentre una nova tongada d’alumnes s’incorporarà al programa, fent que la roda no s’aturi. Tots cinc valoren l’experiència que estan vivint, conscient que és una oportunitat que han d’aprofitar. Miquel Guillén, que fa l’estada a Messer Ibérica, s’encarrega d’un “ampli ventall de tasques” al departament de recursos humans: selecció, formació, nòmines… “Des del primer dia ja em van dir que la seva intenció era fer-me sentir un més i així ho estan fent. Em fan fer moltes coses i em deleguen tasques importants, i confien bastant en mi”, afirma Guillén, que pot posar en pràctica, assegura, molta de la teoria apresa a l’aula. Miquel Femenía, per la seva banda, pot compaginar dos departaments a l’assessoria Estivill de Reus, recursos humans i laboral, de manera que també rep una formació molt variada: “És molt satisfactori poder aplicar els coneixements que tenim.” 

El contacte entre l’aula i el món laboral

“La idea és que aquests estudiants facin d’enllaç entre la universitat i la realitat de les empreses, que ensenyin als companys i les companyes que el que fem a l’aula es trasllada a l’àmbit laboral”. Catalina Jordi, coordinadora del grau en Relacions Laborals i Recursos Humans amb menció dual

Laura Garcia, que fa l’estada a la planta que el Grupo Castilla, una consultoria de recursos humans i solucions tecnològiques, té a Riudoms, aprèn dinàmiques d’una empresa gran i deslocalitzada, com ara el teletreball, i s’hi sent valorada. Maitane Ruiz, per la seva banda, té el contracte amb A&F Assessors, on ajuda en diverses feines (tràmit de baixes laborals, correcció de nòmines…) en el departament laboral. Una altra assessoria, Sebastià Assessors, també col·labora amb el grau però de moment no s’ha cobert la plaça oferta. “És un bon complement, tant per les assignatures base del grau, com podrien ser dret del treball i seguretat social, com per d’altres que penses que no son tan rellevants en el dia a dia, com mercantil o estrangeria, que també les acabes tractant a l’empresa”, explica la Maitane, a la qual l’estada li serveix per saber cap on es vol enfocar. És el cas també l’Abril Crescenti, que treballa al centre de producció de Florette a Terres de l’Ebre, i que s’adona que assignatures a les quals no donava gaire importància prenen rellevància perquè les ha d’aplicar a l’empresa. “Tot plegat t’ajuda molt a definir el teu camí”, afirma. 

En definitiva, en les mencions duals tothom hi surt guanyant amb escreix: els estudiants obtenen una qualificació professional avançada i acceleren la seva inserció laboral, les empreses asseguren un flux adequat de personal qualificat i es mantenen actualitzades, i la universitat millora la seva oferta docent. 

Print Friendly, PDF & Email