Notes de premsa 29/07/2020

Un baix estat en folats duplica el risc d’avortament espontani en el primer trimestre d’embaràs

La deficiència d’aquesta vitamina fa pujar els nivells d’homocisteïna a la sang, que es relaciona amb complicacions durant la gestació

Una elevat número dels avortaments espontanis que es produeixen durant el primer trimestre de l’embaràs són deguts a causes desconegudes. Els suplements amb àcid fòlic protegeixen de possibles anomalies en el desenvolupament fetal, però fins ara s’ha estudiat molt poc si el baix estat en folats té relació amb el risc d’avortament espontani. La majoria d’estudis no disposen de dades per mesurar quins nivells d’homocisteïna o d’estat dels folats té la dona abans de l’avortament ni durant l’embaràs. En molts casos tampoc és possible identificar de forma precisa en quina setmana d’embaràs s’ha produït la pèrdua fetal, o si s’ha produït per causes alienes a la necessitat de folats, com anomalies genètiques o per infecció materna, entre d’altres. Ara, investigadores del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV han determinat que l’homocisteïnemia materna elevada –deguda a un baix estat en folats- durant el primer trimestre de l’embaràs s’associa amb un risc més alt d’avortament espontani precoç (és a dir abans de les 20 setmanes gestacionals). Els resultats del seu estudi s’han publicat a la revista científica Biochimie.

Per fer al seva recerca el grup investigador va realitzar un seguiment de 544 dones embarassades que van participar en el Reus-Tarragona Birth Cohort Study, liderat per la Unitat de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV i el Servei d’Obstetrícia de l’Hospital Sant Joan de Reus; amb la col·laboració del Servei d’Obstetrícia de l’Hospital de Tarragona, Joan XXIII. Les dones van acudir pel control de l’embaràs abans de les 12 setmanes de gestació. Durant l’estudi se’ls van mesurar els nivells d’homocisteïna plasmàtica, la concentració de folats eritrocitaris i el genotip per una varietat genètica que augmenta la possibilitat de tenir nivells baixos de folats. També es va confirmar la viabilitat de l’embaràs a través d’ecografia i es va seguir l’evolució de la gestació registrant els avortaments precoços per causes desconegudes i els embarassos que van acabar amb naixement del nadó en bon estat.

Els resultats van indicar que quan els nivells d’homocisteïna són elevats durant el primer trimestre d’embaràs el risc d’avortament espontani es duplica, i també quan l’estat dels folats durant les setmanes prèvies a l’embaràs i durant la gestació és inferior als nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (906 nmol/L) per prevenir els defectes del tub neural.

El treball va confirmar que seguir les recomanacions d’ingerir suplements durant la periconcepció (període previ a l’embaràs) amb 400 µg/ d d’àcid folic s’associa amb assolir l’estat òptim en folats recomanat per l’OMS. Un 50,8% de les dones que van participar a l’estudi no assolien aquests paràmetres.

Els resultats, doncs, posen de manifest que l’homocisteïnèmia elevada durant les primeres setmanes d’embaràs deguda a un baix estat de folats pot ser indicativa d’un embaràs amb més risc de no evolucionar de forma favorable. “Aquestes conclusions reforcen la necessitat actual de millorar l’estat en folats durant la fase periconcepcional”, apunta Michelle Murphy, que ha liderat aquesta recerca. “L’estat en folats de les dones d’edat fèrtil és tant important per prevenir greus complicacions de l’embaràs que molts països arreu del món afegeixen àcid fòlic a la farina, per llei. Generalment els països europeus no implementen aquesta mesura de prevenció primordial i en aquests, és encara més important reforçar el missatge de prendre suplements amb la dosi recomanada en dones amb possibilitats de quedar-se embarassades”, adverteix la investigadora.

Referència bibliogràfica: P. Cavallé-Busquet, M. Inglès-Puig, J. D.Fernandez-Ballart, Júlia Haro-Barceló, A. Rojas-Gómez, C. Ramos-Rodriguez, M.Ballesteros, K. Meyer, P. M.Ueland, M. Murphy. Moderately elevated first trimester fasting plasma total homocysteine is associated with increased probability of miscarriage. The Reus-Tarragona Birth Cohort Study. Biochimie Volume 173, June 2020, Pages 62-67. DOI: https://doi.org/10.1016/j.biochi.2020.01.008

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV