Notes de premsa 14/09/2021
Un estudi mostra la importància dels nivells de vitamina D en sang per determinar el risc de patir càncer de còlon
Els resultats han estat possibles gràcies a un metaanàlisis en què es van incloure gairebé 150.000 pacients a través d'una col·laboració multicèntrica de diversos instituts de recerca espanyols i universitats, entre aquests la URV a través de la Unitat de Nutrició Humana
Els resultats han estat possibles gràcies a un metaanàlisis en què es van incloure gairebé 150.000 pacients a través d'una col·laboració multicèntrica de diversos instituts de recerca espanyols i universitats, entre aquests la URV a través de la Unitat de Nutrició Humana
Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Màlaga (IBIMA) han liderat un estudi en el qual han metaanalitzat la relació que existeix entre els nivells de vitamina D circulants i el risc de patir càncer colorectal. Els investigadors de l’estudi han evidenciat que, comparat amb les persones que tenen baixos nivells circulants de vitamina D, aquelles que tenen nivells circulants normals-alts tenen un menor risc de desenvolupar càncer colorectal, especialment en el cas de les dones.
Aquest metaanàlisis ha estat publicat a la revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition i suggereix que la vitamina D pot jugar un paper quimiopreventiu en la transformació maligna colorectal i/o la progressió del càncer colorectal. La metodologia d’aquest estudi ha estat desenvolupada per l’equip investigador a partir de diferents estudis epidemiològics prospectius i/o cas-control que avaluaven aquesta associació en poblacions de tot el món. S’han inclòs en el metaanàlisis grans estudis epidemiològics poblacionals d’almenys un any de seguiment d’individus majors de 18 anys, analitzant l’associació entre els nivells circulants de vitamina D a l’organisme mitjançant plasma, sèrum o sang i el risc de patir càncer de còlon de diferents localitzacions, com és el càncer rectal.
Segons el membre del Programa Nicolás Monardes, coinvestigador responsable del grup de ‘Endocrinologia cel·lular i molecular’ de IBIMA, Manuel Macías, “aquestes anàlisis a escala mundial inclouen 23 estudis de casos i controls, així com 10 estudis prospectius, que representen una mostra total en un dels estudis de 140.112 persones de diferents països ”. La meitat dels pacients pertanyen als Estats Units mentre que un terç són ciutadans europeus. A més, ha assenyalat que “la durada del seguiment en els estudis de cohort prospectius va oscil·lar entre 4 i 20 anys”. A més, ressalta el fet que es van realitzar nombrosos subanàlisis per a validar les conclusions obtingudes.
Segons el responsable de la Unitat de Nutrició Humana de la URV, Jordi Salas-Salvadó, “aquest estudi estableix les bases perquè en un futur es dediquin esforços a determinar mitjançant altres estudis els possibles mecanismes involucrats en la progressió del càncer colorectal a través de la vitamina D”.
Un estudi mundial de caràcter multicèntric nacional i internacional
Aquest treball ha comptat amb la confluència d’un equip nacional i internacional en el qual han participat Manuel Macías i Hatim Boughanem, tots dos membres de IBIMA; així com Pablo Hernández-Alonso (URV, IBIMA, Open Evidence – Universitat Oberta de Catalunya), Sílvia Canudas (Universitat de Barcelona), i Nerea Becerra (URV- Universitat de València), així com els membres, Nancy Babio i María Fernández de la Pont de la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV liderat pel catedràtic Jordi Salas-Salvadó del Finalment, aquest equip multicèntric està adscrit al CIBERobn, dependent de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII).
Referència bibliogràfica: (2021) Circulating vitamin D levels and colorectal cancer risk: A meta-analysis and systematic review of case-control and prospective cohort studies, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, DOI: 10.1080/10408398.2021.1939649