Notes de premsa 15/05/2020
L’acció pel clima protagonitza el cicle de conferències “Visions d’un món desigual”
Experts de la salut, el dret, la física i la geografia tractaran els efectes del canvi climàtic i les mesures que cal adoptar en aquesta iniciativa de la URV Solidària, online del 19 al 28 de maig
Experts de la salut, el dret, la física i la geografia tractaran els efectes del canvi climàtic i les mesures que cal adoptar en aquesta iniciativa de la URV Solidària, online del 19 al 28 de maig
L’acció pel clima és un dels Objectius del Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 Nacions Unides que protagonitzarà la quarta edició de les jornades “Visions d’un món desigual”, iniciades per la URV Solidària. Quatre experts de diferents àmbits tractaran sobre aquest objectiu que insta a adoptar mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes. Ho faran els dies 19, 21, 26 i 28 a les 18 h en sessions online obertes a tothom a través de la plataforma Blackboard Collaborate.
Les jornades “Visions d’un món desigual” són actualment una iniciativa conjunta de la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat de Girona i la Universitat Pompeu Fabra.
El proper dimarts 19 de maig, Montserrat Rué, professora de la Facultat de Medicina de la UdL explicarà el “Efectes del canvi climàtic en la salut de les persones“. Rué és experta en estadística aplicada recerca mèdica i la salut pública i investiga sobre els serveis sanitaris, l’avaluació econòmica i els models matemàtics. També hi participaran els estudiants de Medicina de la UdL Rafael Terol i Joan Torres. La conferència es podrà seguir en aquest enllaç.
Dijous 21 de maig, Susana Borràs, professora de professora de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals a la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV, explicarà la “Migració climàtica: una realitat invisibilitzada”. Borràs estudia l’accés i participació en els beneficis derivats de la utilització dels recursos genètics, la bioprospecció, els refugiats ambientals, el canvi climàtic, drets humans i medi ambient, el registre, l’avaluació i l’autorització de substàncies i preparats químics (REACH) i la participació dels ens locals en la Unió Europea. Coordina el Màster Universitari en Dret Ambiental de la URV i ha estat investigadora en diferents centres de recerca sobre dret ambiental a Bèlgica, Alemanya, Estats Units i Mèxic. La conferència es pot seguir, a partir de les 18 h, en aquest enllaç.
Dimarts 26 de maig, Gemma Puig, física, meteoròloga i presentadora de l’espai del temps de TV3 i Catalunya Ràdio, tractarà les “Evidències del canvi climàtic, des de la perspectiva meteorològica“. Puig és sots-cap de meteorologia de Televisió de Catalunya. La conferència es podrà seguir en aquest enllaç.
Dijous 28 de maig, Javier Martín Vide, catedràtic de Geografia Física de la UB, explicarà “L’emergència climàtica actual i el clima del futur“. Martín Vide ha treballat en l’anàlisi probabilística de la precipitació, els riscos climàtics, el clima urbà, la variabilitat i el canvi climàtic, tema en el qual s’ha convertit en un referent internacional. Actualment és el director de l’Institut d’Investigació de l’Aigua de la Universitat de Barcelona. La seva conferència es podrà seguir en aquest enllaç.