Convocatòries 28/09/2018

El Congrés Internacional de la Batalla de l’Ebre analitzarà els aspectes menys coneguts del conflicte

  • Data: 28 de setembre de 2018, a les 19:15 h
  • Lloc: Auditori Felip Pedrell de Tortosa

El proper divendres 28 de setembre a les 19:30 h es farà la inauguració del Congrés Internacional de la Batalla de l’Ebre, que se celebra els dies 28, 29 i 30 de setembre i 5, 6 i 7 d’octubre a Tortosa. La inauguració serà a càrrec de la consellera de Justícia, Ester Capella; el director del campus Terres de l’Ebre, Jordi Sardà, i el president d’Amics i Amigues de l’Ebre, Marc March. Prèviament, a les 19:15 h a l’Auditori Felip Pedrell, hi haurà atenció als mitjans de comunicació per part dels responsables de l’organització del congrés, la URV i l’Associació Amics i Amigues de l’Ebre.

Durant els dos caps de setmana que dura el congrés, s’hi exposaran les últimes recerques sobre la Batalla de l’Ebre, a través de dotze ponències i més d’una trentena de comunicacions, que tenen per objectiu donar una visió el més transversal possible sobre la Batalla de l’Ebre i també posar el focus en la microhistòria local.

Entre les ponències que aborden els aspectes més desconeguts de la Batalla de l’Ebre destaquen les que oferiran Fernando Puell, president de la Càtedra General Gutiérrez Mellado de la UNED, que analitza l’actuació dels serveis d’intel·ligència, i Carles Hervàs, historiador i metge, sobre la situació sanitària, la mortalitat, les transfusions i evacuacions de ferits a la Batalla de l’Ebre. La vida al front de guerra o la relació entre l’Ebre i d’altres territoris que també van ser front de guerra com el d’Aragó, les ofensives del Segre o la Batalla de Llevant, també tindran ponències específiques.

També s’han programat activitats paral·leles per apropar el coneixement sobre la Batalla de l’Ebre a la població general. Entre d’altres, el dissabte 29 de setembre es recrearà el front de guerra a la zona del Mercat de Tortosa, en què els paradistes aniran vestits d’època i s’instal·larà un hospital de campanya ambientat en la Guerra Civil, on es podrà donar sang, en col·laboració amb el Banc de Sang i Teixits. També es faran visites als espais de la Batalla de l’Ebre, com el punt entre Campredó i Amposta o el camp d’aviació de la Sénia, i es poden visitar tres exposicions, de cartells, fotografies i plànols que expliquen l’estratègia militar dels dos bàndols.

El programa complet es pot consultar al web del congrés.

Print Friendly, PDF & Email