Notes de premsa 29/11/2024

Dos investigadors de la URV participen d’una missió al Canadà per impulsar la col·laboració científica en IA

Domènec Puig i Josep Domingo-Ferrer formen part d’una delegació liderada per la Generalitat amb l’objectiu de posicionar Catalunya com a país referent aquest camp de la recerca

Els catedràtics de la URV Domènec Puig i Josep Domingo-Ferrer han estat dues de les persones escollides per la Generalitat per formar part d’una delegació que ha viatjat a Quebec (Canadà) amb l’objectiu d’impulsar la col·laboració científica en IA entre els dos territoris. L’estada d’aquesta missió, impulsada pel Departament de Recerca i Universitats, ha estat d’una setmana i ha permet posicionar Catalunya com a país referent per al Quebec en l’àmbit del coneixement i porta d’entrada a Europa per participar al programa Horizon Europe de la Comissió Europea.

Durant aquesta estada de cinc dies es van mantenir trobades amb els ministeris d’Economia, Ciència i Innovació, d’Ensenyament Superior i de Ciberseguretat del govern quebequès. La delegació catalana també es va reunir amb el Conseil National de Recherche du Canada i diversos hubs d’innovació de la regió, com ara DistriQ -Quantic Innovation Zone, Technum Québec (sistemes electrònics intel·ligents) o la Vall de la Transició Energètica Bécancour, entre d’altres.

“Les visites als centres d’R+D+I, universitats i altres institucions ens ha permès veure com treballen i constatar que Catalunya està a un nivell similar i que des d’aquí s’està fent molt bona feina malgrat que disposem de menys recursos”, explica Domènec Puig, investigador del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV. “Hem pogut observar com s’organitza el sistema d’innovació al Quebec: el seu govern hi inverteix més i existeix una actitud més proactiva per part dels innovadors”, ha apuntat Josep Domingo-Ferrer, que fa recerca al mateix departament.

A més d’impulsar la col·laboració institucional en educació superior, recerca i innovació, els contactes que es van fer durant la missió al Quebec tenien com a fita prioritària reforçar la cooperació en IA. En aquesta línia, s’hi van plantejar, entre d’altres accions, l’establiment d’un marc de col·laboració en l’àmbit de coneixement, la creació d’un grup de treball estable en R+D+I o la promoció de la col·laboració al programa Horizon Europe i al Pla de Doctorats Industrials.

Segons apunta el Departament de Recerca i Universitats català, també es va plantejar l’organització d’estades de professionals del sistema de coneixement de Catalunya al Quebec, l’impuls d’activitats conjuntes orientades a la transferència de coneixement o la subscripció d’un conveni entre ELLIS Barcelona i agents d’IA del Quebec que inclogui la mobilitat d’investigadors i projectes conjunts, entre d’altres iniciatives.

La delegació catalana la va liderar el Departament de Recerca i Universitats amb el suport de la Delegació del Govern de la Generalitat als Estats Units i Canadà; la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball (responsable de la Estratègia d’Intel·ligència Artificial) i la Xarxa RDI-IA, de la qual la URV en forma part.

A banda de representants del Govern, i dels investigadors de la URV, la missió també la van integrar integrada diverses universitats i centres de recerca catalans participants en l’Estratègia d’IA de Catalunya i la Xarxa RDI-IA, com ara la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el Centre de Visió per Computador (CVC), Eurecat, i2CAT, l’Institut d’Investigació en IA (IIIA-CSIC), l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI-UPC), entre d’altres.

Regió puntera en recerca i innovació

El Quebec és un país líder en R+I a escala mundial, que disposa d’universitats i centres de recerca de gran prestigi internacional. Per exemple, tres de les set universitats canadenques més actives en recerca són quebequeses (Universitat McGill, Universitat de Montreal i Universitat Laval).

Fins a un 32% de l’ocupació en R+I de Canadà correspon al Quebec i el país compta amb una Estratègia d’Inversió en Recerca i Innovació 2022-2027 (SQRI 2) amb un pressupost total de 7.500 milions de CAD (aproximadament 5.200 milions d’euros).

Els interessos comuns en R+I amb Catalunya es concreten en àrees de coneixement claus per a les economies del coneixement com ara la IA, les tecnologies quàntiques, el combat del canvi climàtic, les energies netes o la bioeconomia. Algunes iniciatives del Quebec han inspirat projectes catalans, com ara l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial (Catalonia.IA) o la Xarxa Marítima de Catalunya, instrument d’innovació i transferència de l’Agenda Marítimade Catalunya.

A partir del 2024, Canada serà país associat d’Horizon Europe i les seves entitats podran participar en els projectes d’R+D+I del Pilar 2 (projectes en col·laboració de recerca i innovació) amb els mateixos drets i obligacions que qualsevol entitat de la UE27.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV