Notes de premsa 04/12/2020

El professor Miquel Àngel Pradilla parla sobre la situació sociolinigüística del català a la Universitat de Nova York

Durant els darrers sis mesos ha dirigit la Càtedra Mercè Rodoreda en aquesta institució americana. Aquesta nit imparteix una conferència oberta a tots els públics sobre la catalanofonia

Miquel Àngel Pradilla.

La planificació lingüística contemporània de la llengua catalana ha estat el tema central del seminari que durant tota aquesta setmana el professor del Departament de Filologia Catalana de la URV Miquel Àngel Pradilla ha impartit als estudiants del programa de doctorat en Cultures Llatinoamericanes, Ibèriques i Llatines del Graduate Center de la City University of New York (CUNY). Aquesta formació culmina avui amb la conferència virtual “La catalanofonia. Una comunitat del segle XXI a la recerca de la normalitat lingüística”, que es farà a les 17.30 h en horari local (23.30 h hora catalana) i que és oberta a tots els públics.

Pradilla ha estat durant el darrer semestre al capdavant de la direcció de la Càtedra Mercè Rodoreda, que es va fundar l’any 2003 mitjançant un acord entre l’Institut Ramon Llull i la universitat americana. Des de la seva creació, la càtedra ofereix cada any un seminari en literatura catalana, i més recentment, un seminari en sociolingüística catalana. En el seminari d’aquest any Pradilla ha explicat als estudiants quins són els models d’intervenció pública que s’han activat als diferents territoris de parla catalana per tal de revitalitzar la llengua.

La formació finalitza avui amb aquesta sessió oberta sobre catalanofonia, la comunitat lingüística dels territoris de parla catalana. La xerrada té com a objectiu presentar les grans magnituds demolingüístiques (competències, ús i representacions socials), identificar les fortaleses i reflexionar sobre les febleses.

Miquel Àngel Pradilla és professor titular de Fonètica i Fonologia de Sociolingüística al Departament de Filologia Catalana de la URV. Des de l’any 2005 és membre numerari de la Secció Filològica Catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i membre del Consell Social de la Llengua Catalana de la Generalitat de Catalunya. L’any 2009 va ser nomenat director de la Xarxa Cruscat (de recerca sociolingüística) de l’IEC, des d’on coordina els informes anuals sobre l’estat de la llengua catalana impulsats per l’Observatori de la Llengua. El 2019 va assumir la presidència de la Societat Catalana de Sociolingüística. És autor de diversos llibres i ha publicat nombrosos articles a revistes especialitzades i ha participat a diverses recerques col·lectives.

 

Print Friendly, PDF & Email