Notes de premsa 04/12/2024

El TERMCAT incorpora el TermFolk de la URV a la plataforma Cercaterm

El diccionari de literatura popular desenvolupat per l'Arxiu de Folklore del Departament de Filologia Catalana és fruit d'una recerca meticulosa i col·laborativa

L’última actualització del Cercaterm, la plataforma del TERMCAT, el centre de terminologia públic de l’Institut d’Estudis Catalans, ha incorporat les entrades del Diccionari Terminològic de Literatura Oral Popular TermFolk al seu web. El TermFolk és una iniciativa de l’Arxiu de Folklore del Departament de Filologia Catalana de la URV i ha estat portat a terme per un equip d’investigadors interuniversitari que va treballar en el projecte des del 2019 fins al 2022, sota la coordinació de Carme Oriol, folklorista, doctora en filologia catalana i professora de la URV.

El TermFolk, desenvolupat sota el marc del projecte d’R+D+I Literatura popular catalana: gèneres, conceptes i definicions i amb finançament del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, ofereix un total de 131 fitxes que defineixen diversos conceptes, termes especialitzats i gèneres que corresponen a la literatura oral popular, com per exemple la cantarella de màgia, l’acudit i la rondalla d’enginy.

Carme Oriol explica que el mètode d’investigació va consistir en una meticulosa recerca de definicions extretes d’estudis internacionals i una “extensa documentació” dels termes i totes les seves variants. Es va elaborar un llistat de conceptes de la literatura popular catalana, que es van distribuir entre els investigadors. Finalment, amb la feina prèvia enllestida, es van posar en comú els resultats de la recerca, en què es va portar a terme un treball que la coordinadora del projecte ha etiquetat de “molt col·laboratiu i intens”.

Cadascuna de les fitxes conté definicions, formulades pels investigadors, i una àmplia “crestomatia” -és a dir, selecció- d’estudis d’abast internacional que fan referència al terme o el defineixen. A més, també hi figuren equivalències en altres idiomes i es complementa la informació amb la d’altres fonts, com el Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC2) i el Diccionari normatiu valencià (DNV), entre d’altres diccionaris procedents de diversos dialectes.

La literatura popular canvia amb els avenços de la societat

S’ha de considerar que, com totes les llengües i la societat en general, la literatura popular avança i evoluciona. Per exemple, Oriol apunta que “han aparegut noves formes com ara el mem, que abans no es coneixien i, per tant, no figuraven en els diccionaris”. Aquest terme, que forma part de l’àmbit lingüístic referent a la tecnologia, és un dels que s’han afegit últimament al TermFolk, que, a més, en tractar-se d’un “diccionari en línia i en accés obert”, permet que les dades es puguin anar actualitzant constantment segons els canvis que es produeixin en la llengua popular.

Es tracta, per tant, d’un avenç en patrimoni cultural que permet tenir a disposició d’un públic molt ampli (investigadors de la literatura popular, lingüistes, professorat de tots els nivells educatius, personal de les biblioteques, professionals de la narració oral…) un recurs únic i actualitzable que contribueix en l’aprofundiment de la terminologia de la literatura popular catalana.

Les fitxes ja es poden consultar a través de la plataforma Cercaterm i també es troben disponibles al web del projecte.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV