Notes de premsa 28/06/2018

Els aliments amb índex glucèmic alt augmenten la possibilitat de patir fractures als ossos

Un estudi demostra la relació entre ingerir aliments amb carbohidrats amb un índex glucèmic elevat —com els cereals refinats, el pa, les pastes blanques i els dolços— i més risc de patir una fractura osteoporòtica

Un grup d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l’Institut Català d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) han demostrat que la ingesta d’aliments amb carbohidrats amb un índex glucèmic alt, com poden ser els cereals refinats, el pa, les pastes blanques o els dolços, augmenta el risc de patir una fractura osteoporòtica. Són aliments que es descomponen ràpidament durant la digestió i alliberen glucosa a la sang.

Estudis recents han posat de manifest la importància de la qualitat dels carbohidrats per tenir millor salut cardiovascular, millor control de la glucèmia i, per tant, de la diabetis tipus 2, i s’ha vist que podria tenir també beneficis per a algun tipus de càncer. No obstant això, aquesta és la primera vegada que es demostra la importància de la qualitat dels hidrats de carboni sobre la salut òssia i el consegüent risc de fractura.

Són els resultats d’un treball coordinat per la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV que ha fet l’investigador predoctoral Jesús F. García-Esparver i han liderat la investigadora Mónica Bulló i el catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la URV, Jordi Salas-Salvadó, membres de la Xarxa CIBER. El grup d’experts atribueix aquests beneficis sobre la salut òssia a la qualitat nutricional dels hidrats de carboni de baix índex glucèmic amb alt contingut en fibra, antioxidants i altres substàncies bioactives amb potencial antiinflamatori.

Imatge dels investigadors i investigadores de la Unitat de Nutrició Humana.

Aquest treball, publicat en la revista American Journal of Clinical Nutrition, es va realitzar en un total de 870 persones d’entre 55 i 80 anys amb alt risc cardiovascular. Els participants es van reclutar a través dels centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut de les comarques de Tarragona. Després d’un seguiment de gairebé nou anys de mitjana, el grup d’investigadors ha comprovat que aquelles persones que seguien una dieta amb carbohidrats de més índex glucèmic tenien més risc de patir aquestes fractures independentment d’altres factors de risc associats com l’edat, el sexe o la diabetis tipus 2. Les dades es recollien a través del registre anual de l’alimentació mitjançant qüestionaris específics per tenir en compte l’efecte de possibles canvis que es poden produir durant aquests anys sobre el risc de fractures.

Referència bibliogràfica:  García-Gavilán,J.F.; Bulló, M. Camacho-Barcia; L. ,  Rosique-Esteban, N.; Hernández-Alonso, P;  Basora, J;  Martínez-González, M.A.;  Estruch. R.; Fitó, M;  Salas-Salvadó, J. “Higher dietary glycemic index and glycemic load values increase the risk of osteoporotic fracture in the PREvención con DIeta MEDiterránea (PREDIMED)-Reus trial. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 107, Issue 6, 1 June 2018, Pages 1035–1042, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy043

Print Friendly, PDF & Email