Notes de premsa 07/08/2020
Un estudi demostra els bons resultats d’una teràpia en adolescents amb inestabilitat emocional
Investigadors l'Hospital Universitari Institut Pere Mata, la URV i el CIBER de Salut Mental han comprovat que el 72% dels infants i joves que han seguit el programa STEPPS, un tractament cognitiu-conductual, milloren la regulació dels seus estats emocionals
Investigadors l'Hospital Universitari Institut Pere Mata, la URV i el CIBER de Salut Mental han comprovat que el 72% dels infants i joves que han seguit el programa STEPPS, un tractament cognitiu-conductual, milloren la regulació dels seus estats emocionals
Professionals i investigadors de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i el CIBER de Salut Mental (CIBERSAM) han demostrat els bons resultats del programa de tractament STEPPS en adolescents amb trastorns d’inestabilitat emocional, de manera que el 72% dels infants i joves tractats han millorat globalment.
El programa STEPPS (Systems Training for Emotional Predictability and Problem Solving) és un tractament cognitiu-conductual utilitzat per al tractament del trastorn d’inestabilitat emocional. Està pensat per ajudar a persones amb dificultats en regular els seus estats emocionals, amb emocions molt intenses i canviants que no poden ser gestionades.
Les persones afectades poden patir també estats depressius, dificultats en el control dels impulsos i inestabilitat en altres àrees, com ara les relacions interpersonals o el sentit d’identitat. Tot això dificulta enormement el desenvolupament i el funcionament adaptatiu de l’adolescent.
Professionals del Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil de Tarragona i Reus han aplicat aquest programa en 21 persones joves d’entre 13 i 17 anys afectades per inestabilitat emocional i el resultat ha estat que el 72 % ha millorat globalment els seus problemes de desregulació.
A més, el programa ha estat significativament eficaç en millorar símptomes nuclears de la inestabilitat emocional, com les alteracions de l’estat d’ànim, i ha afavorit una bona adherència o compliment del tractament previst. Aquests resultats preliminars s’han publicat a la revista britànica especialitzada Behavioral and Cognitive Psychotherapy.
Referència bibliogràfica: Llorens Ruiz, I., Lopez Seco, F., Masana Marín, A., San Martín Águila, E., Martínez Pinar, D., Martín Alonso, S., Vilella, E., Gutierrez-Zotes, A. (2020). Emotional regulation for adolescents: A group-based treatment pilot study through the STEPPS programme. Behavioural and Cognitive Psychotherapy, 1-5. DOI: 10.1017/S1352465820000454.