Notes de premsa 12/09/2024
Jornada formativa al CISTE sobre prevenció i actuació davant accidents castellers
El curs s'emmarca dins les activitats de formació, recerca i divulgació en l’àmbit de la salut de la Càtedra URV d'Innovació i Simulació en Salut de les Terres de l'Ebre, fruit del conveni amb la Diputació de Tarragona.
El curs s'emmarca dins les activitats de formació, recerca i divulgació en l’àmbit de la salut de la Càtedra URV d'Innovació i Simulació en Salut de les Terres de l'Ebre, fruit del conveni amb la Diputació de Tarragona.
El Centre d’Innovació i Simulació Territorial (CISTE) de la URV, pioner en el territori i especialitzat en tècniques d’avantguarda com la simulació i la tecnologia immersiva, ha acollit, aquest dimarts 10 de setembre, una jornada formativa centrada en la prevenció i actuació davant accidents castellers. La formació ha estat impartida per Toni Forés, infermer del SEM i instructor en Suport Vital Bàsic (SVB) i Desfibril·lació Externa Automàtica (DEA).
L’objectiu principal del curs és capacitar als participants per saber com actuar davant d’emergències mèdiques. En aquesta ocasió, els Xiqüelos i Xiqüeles del Delta han estat els participants, mostrant un gran interès en la formació per prevenir i gestionar possibles accidents durant els assajos i actuacions.
Durant la sessió, s’han abordat aspectes clau relacionats amb la seguretat en l’àmbit casteller, destacant tant les mesures de prevenció activa com passiva. En la prevenció activa, s’ha posat èmfasi en la col·locació adequada de la pinya per garantir una correcta distribució del pes per minimitzar el risc de caigudes o lesions. També s’ha subratllat la importància de la preparació física prèvia, incloent exercicis d’escalfament i estiraments per prevenir lesions.
Pel que fa a la prevenció passiva, s’ha destacat l’ús de cascos protectors per als enxanetes i altres membres vulnerables, així com l’ús de terres atenuants i xarxes de protecció als locals d’assaig. A més, s’ha insistit en la disponibilitat de desfibril·ladors externs automàtics (DEA) en aquests espais, ja que el seu ús en casos d’aturada cardiorespiratòria pot duplicar les possibilitats de supervivència. Tot això s’ha posat en pràctica amb diferents casos de simulació immersiva basats en situacions reals, fet que ha permès la participació de tots els assistents i els ha donat l’oportunitat de posar a prova les seves habilitats per consolidar l’aprenentatge.
Aquesta formació forma part d’un ampli programa de cursos, impartits per la Càtedra d’Innovació i Simulació en Salut de les Terres de l’Ebre al Centre d’Innovació i Simulació Territorial (CISTE) i subvencionats per la Diputació de Tarragona. El programa s’estendrà a altres associacions del territori amb l’objectiu de promoure la salut i la innovació a les Terres de l’Ebre, reforçant la connexió entre la Universitat i la societat local. Els cursos estan dissenyats per capacitar membres de la comunitat, joves i públic vulnerable en l’actuació davant d’emergències mèdiques, especialment en SVB i DEA, utilitzant la simulació com a metodologia formativa d’avantguarda.