Notes de premsa 20/09/2024
L’exposició de fotografia científica de la URV ja es pot visitar al Mercat Central de Tarragona
Fins al 7 d'octubre es pot veure la selecció d'imatges seleccionades del Concurs #FotoRecercaURV2024, que mostra la ciència que es fa a la Universitat en diferents categories: microscòpica, general i la que posa en valor les persones que protagonitzen la recerca
Fins al 7 d'octubre es pot veure la selecció d'imatges seleccionades del Concurs #FotoRecercaURV2024, que mostra la ciència que es fa a la Universitat en diferents categories: microscòpica, general i la que posa en valor les persones que protagonitzen la recerca
Apropar-se a la ciència que es fa a la URV a través de les imatges quotidianes que capturen les persones que la fan possible és un dels objectius de l’exposició de fotografia científica FotoRecercaURV2024. Es tracta d’una selecció d’imatges que mostren la ciència, en les seves variades disciplines, des de diferents punts de vista: imatge microscòpica, general i aquella que posa en valor els i les protagonistes de la recerca. La mostra, que forma part de les activitats programades en la Nit Europea de la Recerca, es pot visitar fins el 7 d’octubre a l’interior del Mercat Central de Tarragona.
Les 23 fotografies que conformen l’exposició han estat les seleccionades del Concurs de fotografia digital a les xarxes socials impulsat per la URV. S’hi poden veure les imatges guanyadores i també aquelles escollides de les diferents categories. Per concursar-hi, calia publicar a Twitter o a Instagram fotografies amb l’etiqueta #FotoRecercaURV2024 que fessin referència a qualsevol disciplina científica i tècnica, tant relacionada amb les activitats d’investigació i innovació com amb la divulgació científica i les aplicacions tecnològiques.
Les imatges de la categoria general mostren objectes que tenen una dimensió real major a 1 mm. A l’exposició es pot veure la fotografia guanyadora d’aquesta categoria. L’autora, Berta González, va fotografiar tubs de diferents colors que s’utilitzen als laboratoris i unes mans que els agafen formant un cor. Cada tub serà reutilitzat per realitzar nous assajos i “evitar que el mar de plàstics, algun dia, sigui l’únic mar que coneguem”, explica l’autora de la fotografia.
En les fotografies de la categoria micro es poden veure objectes d’una dimensió real, menor o igual a 1 mil·límetre i d’altres d’obtingudes mitjançant un instrument de micrografia (òptica o electrònica) o tècniques de difracció. La imatge guanyadora va ser la de Mohammad Youssefe, en la que es veu una càpsula de polisulfona daurada.
La tercera categoria està destinada als protagonistes de la recerca. L’autor de la imatge guanyadora, Jokin Ezenarro, es mostra a ell mateix al laboratori subjectant una capsa congelada de la que es desprèn aigua condensada en forma de vapor. L’autor explica: “com va dir Einstein, ‘no tinc cap talent especial. Només soc apassionadament curiós’.
L’exposició #FotoRecercaURV2024, que ha rebut el cofinançament de la Diputació de Tarragona i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Ciencia e Innovación, es mostra per quart any al Mercat Central de Tarragona, amb l’objectiu de posar a l’abast de tothom la recerca que es fa a la URV. Posteriorment recorrerà els diferents CRAI de la Universitat i centres cívics del territori.