Notes de premsa 19/11/2019

L’investigador Jordi Salas-Salvadó, entre els més citats del món

El catedràtic i director de la Unitat de Nutrició Humana de la URV figura a la llista dels científics més influents a nivell mundial per l'impacte de la seva recerca, segons el llistat "Highly Cited Researchers 2019"

El “Highly Cited Researchers” és el llistat dels qui es poden considerar com els científics més influents de cada camp d’estudi a nivell mundial. Es confecciona analitzant aquells articles signats per cada investigador que s’han situat entre l’1% dels més citats i que han estat publicats en el període que va del 2007 al 2017. La metodologia que determina qui formarà part d’aquest llistat es basa en dades i anàlisis realitzades per experts bibliomètrics de l’Institut d’Informació Científica del Grup Web of Science. El llistat corresponent a 2019 inclou 6.217 investigadors de gairebé 60 països, que fan recerca en 21 camps científics diferents i dels quals 38 treballen en centres de recerca i institucions catalans. Entre ells es troba el catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la URV i director de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat, Jordi Salas-Salvadó, qui repeteix presència en aquest llistat per segon any consecutiu.

Jordi Salas és Director Clínic de Nutrició del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, investigador principal de la xarxa CIBERobn i sotsdirector de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili. A més, és membre de la Xarxa d’Experts de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, entitat que depèn de la Generalitat de Catalunya, que té un paper important en avaluar els riscos alimentaris. Alhora és Director del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC), l’objectiu fonamental del qual és contribuir a l’avenç de la recerca bàsica i aplicada en nutrició i millorar la qualitat de la informació i de la formació de la societat en aquesta àrea; membre Numerari de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans; membre Corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i Chairman del World Forum for Nutrition Research and Dissemination, comitè d’experts internacional en el paraigües de l’International Nut Council (INC) per la promoció i desenvolupament de la recerca en fruita seca i salut, així com la seva divulgació.

Actualment també és director de la Càtedra World Forum for Nutrition Research on Tree Nuts and Dried Fruit (WFNR), té com a missió el foment de la transferència de coneixement i la innovació dels fruits secs i la fruita deshidratada a través de la recerca en relació a la salut, la nutrició i la promoció del seu comerç i consum.

Una de les seves principals línies de recerca se centra en investigar els efectes de la dieta mediterrània sobre el risc cardiovascular i les malalties metabòliques i ha impulsat l’estudi Predimed, l’assaig clínic més gran fet fins ara sobre nutrició, que ha demostrat que la dieta mediterrània suplementada amb oli d’oliva verge i fruita seca és capaç de reduir la incidència de problemes cardiovasculars. Després de pràcticament cinc anys, s’ha vist que aquesta dieta redueix fins a un 30% el risc d’infart de miocardi, ictus o mort cardiovascular.

Els articles de Salas-Salvadó han estat citats en més de 42.000 ocasions i té un índex h de 88, és a dir, 88 dels seus articles han estat citats 88 vegades  o més.

Estats Units, al capdavant

Dels 6.217 noms del llistat, Estats Units és el país més representat, amb un 44% de científics, i la Universitat de Harvard, amb 203 persones, és la institució que té la major concentració d’investigadors i investigadores més citats del món, seguida per la Universitat d’Standford i els campus de la Universitat de California a Berckeley, San Diego i Los Ángeles.

El llistat d’aquest any 2019 inclou 23 premis Nobel, tres dels quals han estat distingits aquest any: Gregg L. Semenza, de la Universitat Johns Hopkins; John B Goodenought, de la Universitat de Texas i Esther Duflo, del MIT (Massachusetts).

Print Friendly, PDF & Email