Notes de premsa 28/11/2024
La sequera fa baixar la producció de vi negre de la URV
Entre els vins del 2024 hi ha un vi blanc aromàtic, un vi negre jove, un criança, un reserva i dos vins escumosos
Entre els vins del 2024 hi ha un vi blanc aromàtic, un vi negre jove, un criança, un reserva i dos vins escumosos
En el marc de la inauguració de curs de la Facultat d’Enologia, el responsable del celler i del camp experimental, el professor Nicolas Rozès, i estudiants del grau en enologia han presentat els nous vins de la collita 2024. En la seva intervenció, Rozès ha descrit la verema d’enguany com a “càlida i seca”, a excepció de les pluges del sis de setembre, que en van retardar el final. La producció d’aquesta campanya s’ha vist afectada per la sequera, que han patit especialment les varietats negres. Mentre la producció de les varietats blanques ha estat de 16.646 kg, un 4,7% menys que l’any passat, han recol·lectat 8.043 kg de raïm negre, un terç menys que la campanya anterior. “Aquesta clara disminució de la producció de varietat negra és un problema, sobretot a l’hora de fer el vi de criança; per això enguany en farem menys ampolles”, explica Rozès.
El catàleg del celler de la Universitat Rovira i Virgili compta amb un total de cinc vins: dos vins escumosos, un vi blanc, un negre jove, un criança i un reserva.
El vi escumós Wintour DO Tarragona és un rosat de dotze mesos de criança en rima, elaborat amb barreja de Macabeu i Garnatxa negra. El tiratge d’aquest producte el vinifiquen els alumnes de l’International Master of Wine Tourism.
El vi escumós Blanc de Blancs DO Tarragona és un clàssic que barreja les varietats tradicionals Macabeu, Xarel·lo, Parellada i Chardonnay amb una criança en rima de tres a cinc anys de mitjana.
El vi blanc aromàtic URV DO Catalunya és fruit d’una anyada càlida. Es vinifica amb Moscatell d’Alexandria i Chardonnay i és un vi fresc, de bona intensitat aromàtica, bona acidesa i notes florals i afruitades.
El vi negre de criança URV DO Tarragona és un cupatge de la collita 2020 i està compost de Cabernet Sauvignon, Merlot, Ull de llebre i Garnatxa. És un producte d’alta qualitat i que madura molt bé.
Enguany, com a novetat, s’incorporen al catàleg el vi jove Negre URV —un cupatge de 50% de maceració carbònica de la varietat Ull de Llebre, 25% de Garnatxa negra i 25% de Syrah— i el vi reserva del 2021 Josep Guasch i Torres, un homenatge al llegat del primer degà de la facultat d’Enologia.
A excepció dels vins experimentals o elaborats per a activitats concretes, com el vi escumós Wintour DO Tarragona, la resta es poden adquirir al Celler de Mas dels Frares.
Mas dels Frares, la finca de la Facultat d’Enologia
Els estudiants de la Facultat d’Enologia han contribuït al procés d’elaboració del vi, ja que el celler i els camps experimentals del Mas dels Frares són una eina essencial per a l’aprenentatge. D’aquesta manera posen en pràctica els coneixements de viticultura i vinificació i analitzen aspectes claus a la vinya, com ara l’efecte del marc de plantació, l’estrès hídric i l’ús del reg controlat en diferents varietats de raïm. Un cop feta la verema, veuen com totes aquestes qüestions tenen repercussió en el procés de vinificació al celler.