15/12/2017
Els treballadors socials reivindiquen la persona com a centre de la seva intervenció
A la jornada, a la qual van assistir més de 200 persones, també es va presentar el nou màster universitari en Intervenció Social i Educativa i el programa de doctorat en Treball Social
A la jornada, a la qual van assistir més de 200 persones, també es va presentar el nou màster universitari en Intervenció Social i Educativa i el programa de doctorat en Treball Social
Els canvis socials, econòmics i polítics dels darrers anys han generat noves necessitats que han obligat els professionals del treball social a revisar els serveis que ofereixen i posar el centre de la seva atenció en la persona, per millorar la seva qualitat de vida i el seu benestar. Aquest va ser un dels missatges que va protagonitzar la IX Jornada de Treball Social i Universitat: l’Atenció Centrada en la Persona, que va tenir lloc dijous 14 de desembre al campus Catalunya i a la qual van assistir més de 200 persones entre professionals i estudiants.
La conferència inaugural la va fer Núria Carrera, treballadora social i expresidenta del Col·legi Oficial de Treballadors Socials de Catalunya, qui va centrar la seva intervenció en la importància de l’acompanyament per a l’exercici de la dignitat de la persona, no només en l’aspecte individual, sinó també en el grupal i comunitari. Carrera va explicar en quin punt es troba la professió i “cap a on vol anar” en un escenari – l’actual- de crisi de valors on s’ha de recuperar el valor del treball social empoderant la persona com a protagonista. La funció del treballador social s’ha de centrar, en aquest context, en l’acompanyament en la presa de decisions i en la recuperació de la seva pròpia dignitat, va explicar.
Nous màster i programa de doctorat
Durant la jornada es va presentar el nou màster universitari en Innovació i Intervenció social i educativa que oferirà la URV el proper curs, així com un programa de doctorat en Treball Social. El primer dóna resposta a les necessitats formatives dels estudiants, però també està dissenyat per oferir formació complementària a professionals, així com per cercar noves estratègies i espais d’àmbits d’intervenció.
La jornada també va comptar amb dues taules rodones en què es van donar a conèixer experiències sobre pràctiques d’intervenció centrades en la persona aplicades des de diferents àmbits, tant des del punt de vista individual com el comunitari, i sobre temàtica diversa: salut, immigració o violència masclista, per exemple.
També es va presentar el projecte de recerca “Definició del model d’atenció comunitària centrat en la persona”, fet per l’Institut Cerdà, que s’ha basat en un treball de recollida de dades i de diagnosi que permet començar a treballar en l’aplicació de noves polítiques socials.
Aquesta jornada l’ha organitzat el Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social, amb la col·laboració de la Facultat de Ciències Jurídiques, la Fundació URV i la Càtedra d’Inclusió Social i el suport de la Diputació de Tarragona. Segons Victòria Forns, responsable de l’ensenyament de Treball Social a la URV, iniciatives d’aquest tipus “ens permeten tenir un espai de reflexió, supervisió i cura, perquè el dia a dia ens supera. I les circumstàncies ens demanen aturar-nos sobre si les accions que estem portant a terme són les adients, i això s’aconsegueix generant nous models i innovant”. En aquest sentit, la Jornada “ajuda a visibilitzar la feina del col·lectiu perquè moltes vegades treballem i no sabem què fan els altres, i aquest debat ens ajuda a aprendre d’altres experiències”. La sessió també va servir “per reivindicar la professió i les circumstàncies en les quals hem de treballar, del nostre paper a la societat i de com els treballadors socials som una pota fonamental perquè no hi hagi més fractura social de la que hi podria haver en unes circumstàncies de crisi com les actuals”, va concloure Forns.