04/11/2019
La Càtedra UNESCO d’habitatge analitza la situació de l’habitatge actual i de futur
11 ponents i 150 professionals del sector es reuneixen a la Casa Milà-La Pedrera de Barcelona per analitzar els aspectes per a garantir l’accés a l’habitatge
11 ponents i 150 professionals del sector es reuneixen a la Casa Milà-La Pedrera de Barcelona per analitzar els aspectes per a garantir l’accés a l’habitatge
11 ponents i 150 professionals del sector de l’habitatge es van reunir el 31 d’octubre a la Casa Milà-La Pedrera de Barcelona per reflexionar i analitzar els aspectes que cal tenir en compte per a garantir l’accés a l’habitatge i evitar-ne la seva pèrdua. Van fer-ho en la jornada “L’habitatge en 360º”, que va organitzar la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV.
En la jornada es va treballar sobre la situació actual de l’habitatge des d’una perspectiva global, des del mercat hipotecari fins al sensellarisme. El contingut es va estructurar a partir de tres taules temàtiques de treball i la presentació del documental El Umbral i l’experiència de simulació El llindar, que acosten el fenomen del sensellarisme a la societat.
Una visió global de l’habitatge en tres taules
La primera taula van integrar-la Joan Clos, ex-president d’ONU Habitat; Agustí Serra, secretari d’Hàbitat Urbà i Territori de la Generalitat de Catalunya, i Lucia Martín, regidora d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona, que, juntament amb Sergio Nasarre, director de la Càtedra UNESCO d’Habitatge de la URV, van repassar la situació actual de l’habitatge a nivell mundial, català i local sota el títol “Reflexions sobre habitatge i ciutat”.
La segona taula va tenir com a títol “L’accés a l’habitatge” i va abordar aquest aspecte des de diferents perspectives: el mercat hipotecari, el mercat de lloguer, necessitat de noves tinences i cooperativisme, entre d’altres. Aquesta taula la van conformar Ángel Serrano de Nicolás, en representació del sector notarial; Rafael del Olmo, secretari del Consejo General de Administradores de Fincas; Jordi Casajoana, fundador d’OMPLIM, i Antoni Pedrero, president de la Cooperativa Obrera de Viviendas El Prat. Tots ells van ser moderats per Héctor Simon, investigador de la URV i de la Càtedra.
La darrera taula de treball va tractar sobre la pèrdua de l’habitatge i tot el que comporta. Es va abordar aquesta problemàtica des de les diferents perspectives representades: l’empresa privada, l’administració i el tercer sector. Aquesta taula va estar formada per Antoni Sorolla, director de Relacions Institucionals de SOGEVISO, empresa dedicada a la gestió del lloguer social des de l’àmbit privat. La segona persona de la taula va ser Carme Trilla, presidenta de la Fundació Hàbitat 3 i de l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona. El tercer membre de la taula va ser Joan Uribe, ex-president de Feantsa, la federació europea d’organitzacions nacionals que treballen amb persones sense llar. En darrer terme va parlar Ferran Busquets, director de la Fundació Arrels. Van ser moderats per Núria Lambea, investigadora de la Càtedra.
Més notícies de: Càtedra UNESCO d'Habitatge