11/03/2022
45 estudiants de doctorat d’arreu del món han passat per la URV en el primer programa Martí i Franquès COFUND
Al llarg de cinc anys han publicat un centenar d’articles en accés obert i han fet presentacions en congressos internacionals. El programa també ha contribuït a donar resposta a la lluita contra la COVID19 i a reptes emergents com la digitalització de l’educació
Al llarg de cinc anys han publicat un centenar d’articles en accés obert i han fet presentacions en congressos internacionals. El programa també ha contribuït a donar resposta a la lluita contra la COVID19 i a reptes emergents com la digitalització de l’educació
El gener de 2017 es donava el tret de sortida al programa de formació doctoral Martí i Franquès COFUND (MFP-COFUND), un projecte de vuit milions d’euros cofinançat entre la URV i la Comissió Europea, amb el suport d’altres institucions com l’IRTA, el Banco Santander, la Fundació Catalunya-La Pedrera o la Diputació de Tarragona.
Aquest febrer s’han complert cinc anys de vida del programa, que acabarà oficialment al setembre. A través del programa MFP-COFUND, la URV ha contractat al llarg d’aquests cinc anys 45 nous estudiants de doctorat d’arreu del món, de països tan diversos com Grècia, Polònia, Indonèsia, Nigèria, Argentina o la Guaiana britànica. Cadascun dels investigadors, que es van seleccionar després d’un procés altament competitiu d’entre més de 1.400 candidatures, ha tingut un contracte laboral de tres anys en què, a banda de treballar en la seva tesi doctoral, ha rebut formació transversal, ha format part de grups de recerca consolidats i ha realitzat estades d’investigació internacionals.
Internacionalització i formació
Aquest component internacional és, precisament, un dels aspectes que més valoren tant els doctorands com els seus supervisors. “Comptar amb els recursos necessaris per fer una estada a l’estranger m’ha obert portes no només en el món acadèmic, sinó també en la recerca a la indústria”, destaca la Jananee Muralidharan, una de les investigadores del programa. Prové de la Índia i és enginyera en Biotecnologia Industrial i màster en Tecnologia dels Aliments i de la Nutrició. Va completar la seva tesi a la URV el 2021 i actualment segueix la seva carrera a una indústria a França, com a responsable de projectes d’investigació clínica.
Els doctorands subratllen la importància d’establir xarxes i contactes, com el Giuseppe d’Amico, del departament d’Economia: “La meva estada al Canadà m’ha permès intercanviar idees i maneres de fer recerca amb altres investigadors d’arreu del món. A més, ser part d’una xarxa tant reconeguda com la d’alumnes MSCA et permet crear noves sinergies per al futur”. Junjing Wang, una altra de les doctorandes, destaca que “les habilitats que he adquirit a través de la formació rebuda a la URV, en especial la resolució de problemes i la capacitat d’anàlisi, em fan sentir preparada per encarar els nous reptes de la meva carrera que aplicaré en el futur”. Wang, provinent de la Xina, enginyera en Ciència dels Aliments, es va doctorar amb una tesi sobre l’ús de proteïnes d’insectes en processos d’emulsió i d’encapsulació en la indústria alimentària o cosmètica.
També els supervisors valoren aquest vessant internacional dels programa. Així ho destaquen, per exemple, la professora del departament de Ciències Mèdiques Bàsiques, Michelle Murphy o el professor del departament d’Economia Josep Maria Arauzo, quan parlen dels seus doctorands. Per al grup de Murphy, tenir a la doctoranda Alejandra Rojas, biòloga d’origen colombià, ha suposat un gran plus per al grup: “Ja comptava amb molta preparació prèvia, no només havia cursat un màster, sinó que ja havia rebut formació complementària, havia participat en altres grups de recerca, i havia publicat articles”. En la mateixa línia, el professor Arauzo remarca que tenir un investigador internacional significa no només ampliar la xarxa de contactes sinó “un enriquiment a nivell personal i cultural del que tots ens beneficiem”.
Durant la seva estada la URV, la universitat ha ofert als doctorands una formació alineada amb els principis de les accions Marie Sklodowska-Curie: internacional, interdisciplinària i intersectorial. Dins del seu pla de formació, es destaquen els cursos en competències transversals. En el marc del programa MFP-COFUND s’han creat més de 20 cursos nous en àmbits com el lideratge, l’emprenedoria, les habilitats comunicatives, el pensament creatiu i estratègic, o la planificació de la carrera acadèmica i no-acadèmica.
Impacte científic i social de la recerca
En total els investigadors predoctorals junt amb els seus supervisors han publicat 108 articles en accés obert, seguint la política de ciència oberta de la Comissió Europea, una de les prioritats polítiques de la Unió Europea. En el 40% d’aquests articles hi ha participat també altres investigadors internacionals. Tot i que les recerques dels investigadors cobreixen tots els àmbits de coneixement, els articles que han tingut més impacte són el camp de l’enginyeria, l’energia i les ciències ambientals. Dues de les publicacions que han obtingut més citacions són un estudi sobre xarxes de districte de calor solar publicada a la revista Applied Energy; i el model matemàtic que permetia fer prediccions del risc de nous casos de contagi de COVID-19, publicat a la Physical Review X.
Més enllà de l’impacte científic, també es destaca l’impacte sobre el territori que han tingut algunes de les recerques MFP-COFUND. Són exemples les contribucions a la millora urbanística del Camp de Tarragona; l’elaboració de guies sobre tecnologia educativa adreçades a mestres d’educació infantil i alumnat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la URV; o a augmentar la competitivitat de la destinació turística familiar Costa Daurada i Terres de l’Ebre, a través d’un projecte sobre alimentació saludable i aplicacions mòbils.
A més, fruit de les prop de 40 estades de recerca internacionals que han fet els joves investigadors, en centres com la Universitat de Harvard, la Universitat de Sydney o la Universitat de Manchester, s’han enfortit els vincles entre la URV i aquestes institucions.
Dels 45 investigadors, 16 han defensat ja la tesi doctoral i la resta ho faran els propers mesos. Un cop doctorats, molts d’ells ja han iniciat noves etapes laborals en l’àmbit de la recerca, tant dins com fora de l’acadèmia. Algunes experiències positives són la del veneçolà José Ignacio Sánchez, periodista i màster en Comunicació Estratègica, que es va doctorar fa uns mesos i ja ha aconseguit un contracte postdoctoral, en l’àmbit del màrqueting, a la Universitat de Praga. Un cas similar és el del bioinformàtic grec Dimitrios Kioroglou, que va completar la seva tesi a la URV en menys de 3 anys i actualment és investigador en un laboratori del País Basc punter en l’àmbit de la genòmica. També la uruguaiana Valeria Ferreira, graduada en Estudis Comptables i MBA, ha seguit un camí exitós en aconseguir un contracte postdoctoral com a experta en economia circular en un dels Joint Research Centers que la Comissió Europea té a l’Estat espanyol. En el camp de la recerca industrial, destaca en Mohamed Abokersh, enginyer provinent d’Egipte, que investiga sobre solucions de fabricació i identificació de tecnologies emergents en una empresa irlandesa.
Futur del projecte MFP-COFUND
Tot i que el programa MFP-COFUND finalitza aquest any, des del 2020 la URV té en marxa una segona edició del programa, que va rebre de nou el cofinançament necessari per contractar 50 investigadors predoctorals més. Aquest programa s’estendrà fins el 2025 i ja s’han seleccionat els 50 investigadors, la meitat dels quals ja estan contractats i han començat les seves recerques a la URV. La resta, s’incorporaran a la URV els propers mesos. Amb aquest nou programa, la URV millorarà alguns aspectes clau que esdevenen eixos vertebradors de l’educació doctoral: la diversitat per fomentar la innovació (el programa té el suport de 59 institucions associades, 21 de les quals no acadèmiques), millors oportunitats per als candidats en situació de dificultat, integració amb l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de la regió (en el marc del RIS3CAT) i millora de la formació en competències transversals i acompanyament als doctorands.
Més notícies de: HR Excellence in Research