Notes de premsa 31/03/2024

Adeu a Antoni González Senmartí, un dels impulsors de la Universitat Rovira i Virgili

Professor de Filologia Grega, va presidir la Divisió VII de la UB, embrió de la URV, i va ser un dels membres de la comissió que va tirar endavant el primer estatut de la Universitat. Va formar part de diferents equips de govern i en va ocupar diversos càrrecs

Antoni González Senmartí, durant l'acte de celebració dels 50 anys de la Facultat de Química

Antoni González Senmartí va morir divendres 29 de març a conseqüència d’una malaltia. Havia format part de la URV des dels inicis. Professor de Filologia Grega, va ser una de les persones més implicades en la posada en marxa de la Universitat, ja que va formar part de la Comissió Gestora i del primer equip de govern. Amb la reestructuració de la UB en divisions, el 1986 es constituí la Divisió VII del Camp de Tarragona, amb Antoni González Senmartí com aprimer president.

Va ser vicerector, secretari general i delegat del rector de Relacions Institucionals sota els mandats dels rectors Joan Martí, Lluís Arola, Francesc Xavier Grau i Josep Anton Ferré. Pels seus amplis coneixements de la història de la Universitat, el rector Arola li va encarregar la redacció del llibre sobre els deu primers anys de vida de la URV. Arola el definia en el pròleg d’aquest volum com a “bon escriptor, excel·lent col·leccionista de documents i observador de la realitat, i una persona honesta i crítica. Un magnífic candidat per redactar la història que, segons el meu criteri, calia elaborar”. Així, va escriure La Universitat Rovira i Virgili: una aproximació als deu primers anys de la universitat pública del sud de Catalunya i prèviament, junt amb Enric Olivé Serret i Josep M. Prats Batet ja havia escrit Història dels estudis universitaris a Tarragona. Un trajecte de vuit-cents anys. D’entre els nombrosos articles en revistes destaca, en col·laboració amb altres membres de la Societat Espanyola d’Estudis Clàssics, el llibre Homenatge a Josep Alsina.

González Senmartí va dirigir la Facultat de Filosofia i Lletres el 1980, i va ser un dels  membres de la Comissió d’Estatuts, encarregada d’elaborar el primer estatut de la URV. Va presidir el Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC), la Societat Espanyola d’Estudis Clàssics a Catalunya i va ser secretari del Consell de Direcció de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), entre moltes altres funcions i càrrecs que va ocupar al llarg de la seva vida.

El 25 de març de 1994, a l’Aula Magna de la Facultat de Ciències Jurídiques, en aquells moments situada a l’Antiga Audiència de Tarragona, Antoni González Senmartí, vicerector d’Estatuts i Economia, va apadrinar el primer doctor honoris causa  de la Universitat, Antoni Tàpies.

Print Friendly, PDF & Email