Notes de premsa 22/11/2024
Els consells d’igualtat de la URV, una xarxa activa per educar i sensibilitzar tots els col·lectius de la Universitat
Integrats per més de 60 "agents liles" repartits per tots els campus, aquests consells han impulsat diferents activitats sensibilitzadores amb motiu del 25-N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones
Integrats per més de 60 "agents liles" repartits per tots els campus, aquests consells han impulsat diferents activitats sensibilitzadores amb motiu del 25-N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones
Els consells d’igualtat van començar a formar-se l’any 2022 amb l’objectiu de convertir-se en un punt de referència de tots els col·lectius que formen la URV. Dos anys després són una realitat present a tots els campus i facultats, amb més de 60 “agents liles”, que fan una tasca rellevant d’interlocució entre la comunitat universitària i la Unitat d’Igualtat de la URV. El passat 6 de novembre van celebrar la seva primera trobada d’agents liles i aquests dies, amb motiu del 25-N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, s’estan organitzat activitats a diferents espais de la Universitat.
“Els agents liles són grups informals, específics de cada facultat, liderats per una figura oficial, que és la responsable d’igualtat de cada centre. Aquesta persona s’encarrega de buscar-ne d’altres entre els tres col·lectius de la universitat; PDI, estudiants i membres del PTGAS”, explica Cilia Willem, directora de la Unitat d’Igualtat de la URV.
La distribució dels consells d’igualtat per les diferents facultats els permet estar al corrent de tot allò que passa i de les necessitats que s’hi plantegen en matèria d’igualtat. “D’una altra manera seria més difícil mantenir aquesta connexió, ja que la Unitat d’Igualtat té la base al campus Catalunya”, comenta Willem.
Els consells reben i transmeten les queixes i les propostes que recullen de les facultats on estan assignats i també s’encarreguen d’organitzar activitats de sensibilització i educació en matèria d’igualtat, especialment en dates assenyalades, com el 25-N. Amb motiu d’aquesta commemoració, el dimecres 27 de novembre a les 10h es farà al campus Catalunya la primera marxa feminista exploratòria, que seguirà amb una formació sobre seguretat urbana amb perspectiva de gènere. L’objectiu d’aquesta acció és identificar les zones del campus i del seu entorn que generen major sensació d’inseguretat des d’una perspectiva de gènere. La iniciativa es repetirà la tarda del mateix dia 27 al campus Vila-seca i el dis 4 de desembre es faran dues marxes exploratòries simultànies als dos campus, a les 17h.
També s’han impulsat tres sessions de club de lectura sobre el llibre Hombres (blancos) cabreados, de Michael Kimmel. Es tracta d’una de les obres sobre estudis crítics de la masculinitat més representatives de l’última dècada. Exposa l’expansió d’una masculinitat (blanca i emprenyada) dins la cultura nordamericana que apareix en els últims anys. Durant les sessions del club de lectura s’exploren quins son els tipus d’homes blancs emprenyats que proposa l’autor (joves, pares, influencers, treballadors, periodistes, etc.) i quines variants locals trobem en el nostre entorn físic i virtual més immediat. La primera sessió del club de lectura es va fer aquest dilluns i les següents estan previstes pels dies 2 i 12 de desembre a les 14h al CRAI del campus Catalunya.
Entre les activitats de commemoració del 25-N, aquest dimecres i dijous es va fer al campus Vila-seca i al de les Terres de l’Ebre, respectivament, la projecció del documental “Patriarcado, el organismo nocivo”, que aborda l’origen de la violència masclista i com fer-li front. Posteriorment es va fer un col·loqui amb Albert Sanfeliu Rodríguez, que ha dirigit l’audiovisual juntament amb Teresa Soler.