29/06/2016

David Dueñas: “Ha estat una oportunitat gaudir d’una experiència de recerca internacional fora de la Unió Europea”

En aquesta entrevista David Dueñas, premi a la Qualitat Docent 2016 i actualment investigador en Sociologia al grup de SBRlab de la URV, explica que va tenir l'oportunitat de fer una fructífera estada entre març i abril passats a la Universitat Grigol Robakidze de Tbilisi a Geòrgia, en el marc del programa Erasmus Mundus EMINENCE II

  • Quin va ser el motiu per participar en aquesta mobilitat? Per què vas escollir aquesta universitat?

El principal motiu de la meva participació va ser el poder gaudir d’una experiència de recerca internacional fora de la Unió Europea. Jo visc i treballo a cavall entre la Universitat de Varsòvia i la Universitat Rovira i Virgili, i normalment col·laboro en projectes finançats per la UE però difícilment aquests projectes transcendeixen els seus límits geogràfics. Aquesta era una bona oportunitat de sortir fora i gaudir de l’experiència.

La meva intenció principal era la realització d’una petita recerca sobre la socialització a internet en un país post-soviètic que està en procés de creació, i crear els ponts que em permetessin la continuïtat de relacions personals i professionals amb les universitats georgianes.  

Finalment, aspecte que és molt d’agrair, és una de les poques beques o oportunitats que estan obertes al professorat associat. Tot i els problemes que comporta per gestionar els contractes, estic content que el professorat associat pugui gaudir d’una oportunitat així. 

  • Com ha estat l’experiència? Què has après durant la teva estada?

L’experiència ha estat molt profitosa. A nivell docent, he pogut impartir docència i interactuar amb els i les estudiants i crear sinèrgies de treball amb ells i elles. A nivell de recerca, he tingut l’oportunitat de realitzar una sèrie d’entrevistes molt interessants i organitzar una enquesta repartida entre joves (18 a 25 anys). La realització del treball de camp m’ha permès entrar en contacte amb organitzacions, institucions i persones del tercer sector, que estan promovent la transformació de Geòrgia i la seva incorporació a una economia de mercat moderna i basada en la interconnectivitat. Els resultats no poden ser més que positius, tant a nivell personal com professional. 

  • Quines oportunitats han sorgit durant la visita?

A més de tenir oportunitat d’impartir docència i de realitzar entrevistes a persones rellevants a nivell de recerca sobre societat i tecnologia, el bagatge que implica poder-se endinsar tant en una realitat tan llunyana a la nostra com pot ser la georgiana és incalculable. Només per posar alguns exemples, he pogut parlar amb centres de recerca en Sociologia, amb l’Institut d’Estudis Estadístics Georgià, amb GeoLAB (principal thinktank sobre la modernització del país) o amb la representació de la Xarxa Erasmus a Tbilisi.

  • Com pot beneficiar la teva estada al teu departament i a la resta de la universitat?

Durant la meva estada, vam estar parlant sobre quina manera consolidar les relacions entre la Universitat Grigol Robakidze i la Universitat Rovira i Virgili i vam mantenir una reunió amb les responsables de la mobilitat internacional de la nostra Universitat. L’objectiu és teixir algun pont que permeti l’intercanvi d’estudiants entre una i altra institució. Des de la nostra perspectiva, aquesta és una oportunitat molt interessant, sobretot tenint en compte l’important atractiu que la nostra terra té sobre persones d’altres països.

  • Com et vas assabentar dels ajuts per fer la mobilitat?

Sempre estic atent a les convocatòries internacionals que, mitjançant el correu electrònic, circulen per casa nostra. En primer lloc, per vocació personal cap a la internacionalització. En segon lloc, tenint en compte que el professorat associat segueix sent l’única categoria docent que no té una línia de promoció professional en el sistema universitari, fet que ens posa en una situació desigual respecte d’altres categories professionals, hem d’estar atents a qualsevol oportunitat que pugui implicar un pas endavant en la nostra carrera. 

  • Recomanaries una estada com la teva als teus companys/es?

Sense cap mena de dubte. 

  • Voldries explicar-nos alguna anècdota del viatge?

A banda de l’experiència professional, Geòrgia és un país fascinant, amb una barreja molt interessant de cultures i tradicions fruit del seu punt de límit entre orient i occident. Disposa d’un entorn natural corprenedor, especialment en el moment en què hi vaig anar jo: la primavera. Per contra, segueix tenint algunes herències del passat que porten, en més d’una ocasió, a sentir-te una mica perdut i pot donar la impressió de ser un país caòtic (sobretot en relació al transport). 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*