Notes de premsa 08/03/2021

La caiguda del PIB a la demarcació de Tarragona serà superior al conjunt català i espanyol

Així ho preveu l’informe de conjuntura econòmica del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre elaborat per la Càtedra de Foment de la Innovació Empresarial i el Grup de Recerca d’Indústria i Territori de la URV, basant-se en el fet que la demarcació va tancar el 2020 en el 57,8% de la seva capacitat productiva

La Càtedra de Foment de la Innovació Empresarial i el Grup de Recerca d’Indústria i Territori (GRIT) de la URV presentaven fa un any un informe de conjuntura econòmica i projeccions ben diferent del que s’ha presentat recentment a la Cambra de Comerç de Tarragona. Llavors, començava el 2020 amb expectatives optimistes, recuperats de la crisi del 2008. Ara, amb  un nou context de crisi, tot i que molt diferent a l’anterior.

La pandèmia i l’aturada en sec de l’activitat econòmica durant l’estat d’alarma del 2020 han fet que el Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre tanqués el 2020 treballant al 57,8% de la seva capacitat productiva, mentre que en els dos anys anteriors estava per sobre del 85%. Això fa pensar que la caiguda del PIB del 2020 de la zona, les dades del qual encara no s’han publicat a l’IDESCAT, serà més pronunciada que la de la mitjana catalana i espanyola.

Es preveu que la caiguda del PIB sigui puntual i que el 2021 torni a remuntar, però no s’espera que es retorni als nivells d’activitat d’abans de l’estat d’alarma fins finals de 2022. Tot i així, el que més preocupa a la Càtedra d’Innovació Empresarial i al GRIT és que els ERTO s’acabin convertint en acomiadaments definitius i això comporti una pèrdua del teixit empresarial del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.

Si no fos pels expedients de regulació, en aquests moments hi hauria a la província 90.000 persones aturades més, segons l’informe. Els ERTO, que no es comptabilitzen com persones aturades, salven en bona part els nivells d’ocupació de la regió. “Els ERTOS han alliberat les empreses de despeses de seguretat social i els ajuts els han proporcionat liquiditat, però quan obren no es troben amb la mateixa demanda”, explica Joaquim Margalef, del grup de recerca GRIT de la URV.

La construcció és l’únic sector en què ha augmentat l’ocupació, 4.300 nous contractes, un 21.39% més que l’any anterior, en part perquè aquesta activitat va estar permesa durant l’estat d’alarma

El sector turístic ha patit un exercici molt dolent amb una caiguda de les pernoctacions del 72%, tornant a xifres dels anys 70 i 80. La falta de turisme ha colpit especialment la Costa Daurada, més que les Terres de l’Ebre. No obstant això, el director del Port Aventura, Fernando Aldecoa, qui ha participat en la presentació de l’informe, ha destacat que la demanda retinguda segueix sent important i el 54% dels europeus tenen intenció de viatjar en els propers sis mesos, sent l’Estat espanyol la seva destinació preferent.

L’augment de la taxa d’atur ha estat menys pronunciat a Terres de l’Ebre que al Camp de Tarragona, en part per la menor afectació de la caiguda de l’activitat turística. La taxa d’atur més elevada s’ha registrat a les comarques del Baix Penedès (19,69%), el Baix Camp (16,30%) i el Montsià (16,32%).

Joaquim Margalef preveu que, un cop la COVID-19 estigui controlada, les empreses s’hauran d’adaptar als canvis d’expectatives de la demanda, fent èmfasi en el procés de digitalització i la sostenibilitat, dues tendències accentuades per la pandèmia.

Podeu veure el vídeo de la presentació de l’informe, en el que han participat Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona; Mercedes Teruel, directora de la Càtedra de Foment de la Innovació Empresarial de la URV; Joaquim Margalef, director de Grup de Recerca d’Indústria i Territori de la URV; Fernando Aldecoa, director general de Port Aventura, i Miguel Ángel González, gerent del Parc Central.

Print Friendly, PDF & Email