Notes de premsa 04/03/2025
La URV participa en un projecte per mitigar els efectes de la sequera en la vinya
El grup de recerca Vitivini explorarà tècniques de gestió del sòl i optimització de l’aigua i facilitarà la transferència de coneixement al sector

El grup de recerca Vitivini explorarà tècniques de gestió del sòl i optimització de l’aigua i facilitarà la transferència de coneixement al sector
La viticultura a Catalunya, i especialment a la regió del Penedès, es troba davant un repte cada vegada més gran: els efectes del canvi climàtic i la sequera. El projecte MANSO (Maneig del sol i la vinya per a la lluita contra la sequera) neix com a resposta a aquesta situació, amb l’objectiu de desenvolupar estratègies de gestió sostenible del sòl i de la vinya per mitigar els efectes de la sequera i assegurar el futur de la producció de vi. El projecte vol optimitzar l’ús dels recursos hídrics disponibles i contribuir a la sostenibilitat a llarg termini de la viticultura.
El projecte, impulsat i coordinat pel clúster vitivinícola català INNOVI, compta amb l’expertesa de tres centres de recerca: l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària), l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) i el grup de recerca en viticultura Vitivini de la Universitat Rovira i Virgili, format pels enòlegs del Departament de Bioquímica i Biotecnologia Míriam Lampreave, Maria Assumpta Mateos i Antoni Sánchez-Ortiz. Aquests centres aportaran els seus coneixements científics i tècnics per garantir l’èxit del projecte i facilitar-ne la transferència de coneixement al sector. Concretament, el grup Vitivini realitzarà mesures fisiològiques en la vinya i avaluarà el contingut d’aigua al sòl, així com els paràmetres productius i qualitatius del raïms.
El projecte, en què també col·labora l’AECAVA, l’Associació dels Elaboradors de Cava, compta amb la participació de cinc cellers del Penedès: Bodegues Sumarroca, Celler Kripta, Juve&Camps, Masia Vallformosa i Llopart. Aquests cellers posen a disposició algunes de les seves parcel·les de vinya que permetran estudiar i comparar els efectes de les diferents estratègies de gestió del sòl i l’aigua. Els cellers han escollit parcel·les amb diferents característiques per tal de garantir una representativitat de les condicions de la zona i obtenir dades aplicables a altres indrets del territori. Aquesta diversitat de parcel·les és fonamental per obtenir resultats rellevants i extrapolables a altres regions amb característiques similars, contribuint així a una millor gestió dels recursos hídrics en el conjunt del sector vitivinícola de Catalunya.
El projecte pilot MANSO, cofinançat per la Unió Europea a través de la intervenció 7161 del Pla estratègic de la PAC (PEPAC) 2023-2027 i que clourà el maig de 2026, es presenta, segons els seus responsables, com una gran oportunitat per aconseguir avenços significatius en la viticultura, ajudant el sector a adaptar-se als desafiaments del canvi climàtic i a millorar la resiliència davant la sequera. A través de la innovació, la recerca i la col·laboració entre el sector vitivinícola i els centres tecnològics, es preveu contribuir a la creació d’un model més sostenible per a la vinya del futur.