03/04/2025
Ja es coneixen les imatges guanyadores del concurs de fotografia científica a les xarxes socials
Júlia Jiménez, Ruth Prats i Brice Lebrun han capturat les millors imatges del #FotoRecercaURV2025, que vol reflectir la recerca i la divulgació científica de Universitat, des de qualsevol àmbit

Júlia Jiménez, Ruth Prats i Brice Lebrun han capturat les millors imatges del #FotoRecercaURV2025, que vol reflectir la recerca i la divulgació científica de Universitat, des de qualsevol àmbit
El VIII Concurs de Fotografia Científica a les Xarxes Socials, ja té guanyadors: Júlia Jiménez, Ruth Prats i Brice Lebrun han capturat la millor imatge per a cadascuna de les categories del concurs: micro, general i protagonistes, respectivament. Aquesta té per objectiu mostrar la recerca i les activitats de divulgació científica de la Universitat a través de les xarxes socials. Els participants havien de publicar a X o a Instagram imatges amb l’etiqueta #FotoRecercaURV2025 que fessin referència a qualsevol disciplina científica i tècnica, tant relacionada amb les activitats d’investigació i innovació com amb la divulgació científica i les aplicacions tecnològiques. Les persones guanyadores s’emporten un premi de 200 euros per categoria.
La imatge realitzada per Júlia Jiménez, estudiant d’Enginyeria Biomèdica i Enginyeria de Sistemes de Telecomunicacions ha guanyat el premi de la modalitat #micro, que s’atorga a fotografies d’objectes que tenen una dimensió real menor o igual a un mil·límetre o quan la imatge hagi estat obtinguda mitjançant un instrument de micrografia (òptica o electrònica) o tècniques de difracció. En aquesta categoria s’han presentat catorze imatges. A la proposta guanyadora, publicada a X, s’observa, segons la seva autora, una “muntanya d’alúmina formada per un plec de la mostra en el suport de muntatge”, observada amb microscòpia electrònica.

Ruth Prats, estudiant de 3r curs de Publicitat i Relacions Públiques a la URV, és l’autora de la millor fotografia –segons el jurat- de la modalitat #general, aquelles que mostren objectes que tenen una dimensió real major a 1 mm. En aquesta modalitat s’han presentat catorze imatges. La fotografia mostra que “la recerca científica no només és rigorosa, també pot ser visualment atractiva. Sovint, la barreja de substàncies crea patrons sorprenents que mostren la bellesa que s’amaga darrere dels processos químics”, segons indica el text que acompanya la imatge en una publicació a Instagram.
El premi a la categoria #protagonistes ha estat per a Brice Lebrun, tècnic a l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social. La fotografia el mostra a ell mateix subjectant un crani de ximpanzé en un model 3D, “preparat per travessar el temps d’una altra manera”, segons explica el text que acompanya aquesta imatge publicada a Instagram i que pretén explicar les tasques d’escaneig, mesura i digitalització que es fan a l’IPHES-CERCA. En aquesta categoria s’han presentat quinze fotografies.

El jurat que ha valorat les imatges presentades al concurs estava integrat per representants de la Unitat de Comunicació i Divulgació de la Ciència de la URV, ComCiència; del vicerectorat de Planificació Científica i Projectes Interdisciplinaris, de la persona responsable de les Xarxes Socials de la URV i un fotògraf professional. Les imatges guanyadores i una selecció de les que s’han presentat al concurs, s’exposaran en els propers mesos a diversos espais públics de la ciutat.
Aquesta iniciativa està impulsada per la Unitat de Comunicació i Divulgació de la Ciència de la URV juntament amb les xarxes socials de la Universitat i rep el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Universitats, i de la Diputació de Tarragona.