24/05/2018
La URV s’afegeix a la plataforma Demola per trobar solucions a reptes d’empreses i institucions
Es tracta d’una organització internacional d’innovació oberta en la qual hi participen universitaris i membres de les organitzacions treballen per generar solucions a reptes reals
Es tracta d’una organització internacional d’innovació oberta en la qual hi participen universitaris i membres de les organitzacions treballen per generar solucions a reptes reals
La plataforma Demola va néixer a Finlàndia l’any 2008, a la Universitat de Tampere. D’aleshores ençà s’ha estès per tot el món i ja hi ha 60 universitats que s’han adherit a la plataforma. És una iniciativa internacional i multidisciplinària que genera aliances amb universitats i empreses i entitats públiques que veuen valor en aprendre i integrar noves metodologies d’innovació i cocreació per resoldre i explorar reptes reals de futur. Cada repte genera un resultat en forma de nou concepte o prototip d’aplicació real per a les empreses o institucions que els plantegen. El procés segueix una metodologia pròpia i robusta que és facilitada per professionals en innovació i cocreació.
El projecte Demola s’ha posat en marxa de manera pilot amb dos projectes que ja han culminat i aquest maig arrenca una nova fase de la iniciativa. Dos grups d’estudiants han treballat conjuntament per crear solucions innovadores per a reptes reals i concrets. Demola és una iniciativa internacional nascuda a Finlàndia a través de la qual, a través de processos de d’innovació oberta i de cocreació es desenvolupen nous productes, serveis o conceptes d’aplicació real per a les empreses i institucions que els plantegen.
La URV és l’operador de Demola Southern Catalonia, que representa Demola a les comarques de Tarragona. En una primera fase pilot del projecte s’han proposat dos reptes que ja han culminat i, aquest maig, ha arrencat una segona temporada amb dos reptes més. A la fase pilot, dos equips formats per universitaris de grau i màster de diferents ensenyaments i professionals de l’empresa Reus Mobilitat i per la mateixa Universitat han treballat de manera conjunta per trobar solucions als reptes. Els equips han participat conjuntament en tallers on han aprés i aplicat als seus reptes metodologies d’innovació i cocreació amb el suport d’un coach d’innovació. Els estudiants motivats pel repte que han format part dels equips i les seves idees fresques han estat els protagonistes dels resultats que podran ser implementats per les empreses que en comprin els drets d’explotació.
Els primers reptes
Reus Mobilitat i Servei ha proposat un dels reptes centrat en el futur de la mobilitat. Es tracta de crear un model de mobilitat interurbana i regional basat en el que s’anomena Mobilitat com a Servei (MaaS) per a la ciutat de Reus i la regió. La solució proposada pels estudiants universitaris és en forma d’una aplicació mòbil per potenciar una major i millor connexió del territori i que contribueix a una major sostenibilitat ambiental i premia la mobilitat saludable. L’altre repte és de la pròpia Universitat i proposa construir una experiència integral d’aprenentatge que proporcioni als titulats la possibilitat per ser protagonistes dels nous reptes del futur: les noves professions, les noves tecnologies etc. Els participants han prototipat una experiència d’aprenentatge integral innovadora que pot ser una referència internacional.
Aquest dijous, 21 de maig, arrenquen dos projectes nous que estaran actius fins al juliol. Un és de l’Ajuntament de Reus què planteja com ha de ser l’atenció ciutadana del futur i dos més de l’empresa Pintaluba que llança el repte de trobar una alternativa a l’ús d’antibiòtics als animals de granja i garantir que no es posin malalts.