14/05/2021

La Vall de l’Hidrogen de Catalunya posa de manifest el compromís de tots els agents davant l’emergència climàtica

Més d’un centenar d’empreses i organitzacions adherides assisteixen a Tarragona a la presentació oficial d'una iniciativa estratègica de país que ja fa mesos que treballa per a la societat i l'economia de l'hidrogen renovable. Enagás i Repsol assumeixen el lideratge empresarial d’una iniciativa que, coordinada per la Universitat Rovira i Virgili, esperen que converteixi el territori en un referent industrial per a tot Europa

La Vall de l’Hidrogen de Catalunya s’ha presentat oficialment aquest divendres al Palau Firal i de Congressos de Tarragona davant les autoritats i les més de cent empreses i organitzacions que en formen part. L’acte ha servit per refermar el compromís de tots els agents  per impulsar la societat i l’economia de l’hidrogen renovable en temps d’emergència climàtica. Aquesta iniciativa estratègica de país ja fa mesos que treballa per consolidar un ecosistema integrat al voltant de la cadena de valor de l’hidrogen, un vector energètic vital per assolir l’objectiu de la neutralitat climàtica, en paral·lel a l’augment de la competitivitat empresarial i la millora del benestar de les persones, sobretot en el context de la pandèmia de covid-19.

El vicepresident del Govern de Catalunya i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha presidit l’acte. Ha destacat que la Vall de l’Hidrogen “és un exemple paradigmàtic dels projectes transformadors que necessita el país i una gran oportunitat per canviar el model de consum energètic”, mentre que els presidents de Repsol, Antonio Brufau, i d’Enagás, Antonio Llardén, n’han assumit el lideratge empresarial com un repte i un compromís davant la societat.

Una imatge de la rectora de la URV, María José Figueras, durant el seu parlament.

L’acord de totes les parts per impulsar el creixement de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, amb el desenvolupament econòmic i la mitigació del canvi climàtic com a grans finalitats, s’ha concretat en la signatura d’un memoràndum d’entesa a càrrec dels agents principals de la iniciativa, representats per Ramon Tremosa, conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya; María José Figueras, rectora de la Universitat Rovira i Virgili; Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona; Josep Maria Cruset, president de l’Autoritat Portuària de Tarragona; Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), i Rubén Folgado, president de l’Associació d’Empreses Químiques de Tarragona (AEQT), a més d’Antonio Brufau i Antonio Llardén.

L’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, en el discurs de benvinguda, ha remarcat que la ciutat ha estat pionera en l’impuls de la Vall de l’Hidrogen. “L’Ajuntament s’ha implicat amb tota la seva capacitat en aquest projecte. El necessitem per descarbonitzar les nostres ciutats, per aplicar-ho en solucions de mobilitat col·lectiva i personal i, a més, estem decidits a generar hidrogen renovable aprofitant el cicle de l’aigua i la valorització dels residus”. L’alcalde ha afegit que “més enllà d’aquesta vocació local tenim un compromís superior amb el territori, consumidor d’energia com cap altre”.

María José Figueras, rectora de la Universitat Rovira i Virgili, la institució impulsora i coordinadora de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, ha agraït el suport de tots els agents que hi participen.  Ha afirmat que “els actors de coneixement, i les administracions i empreses que participen en aquesta iniciativa pretenen consolidar tots els seus actius i potencialitats per esdevenir referent en la transició cap a l’economia i la societat de l’hidrogen renovable, mitjançant el coneixement, la investigació, la producció, la distribució i l’ús”. En aquest context, la rectora ha destacat que el paper de la URV implica “liderar i impulsar la formació, la socialització i la recerca en les noves cadenes de valor de l’hidrogen renovable”.

Ramon Tremosa ha expressat el “suport total” del Govern català a la Vall, “un projecte estratègic, competitiu i transformador, amb un clar impacte en el territori que contribuirà a la necessària transició energètica”. També  ha demanat al Govern espanyol “una cogovernança real en la gestió dels Next Generation. Hem de tenir un paper cabdal si volem maximitzar els recursos que Europa ens ha posat a l’abast”, ha afirmat.

Noemí Llauradó, de la seva banda, ha assegurat que la institució que presideix està compromesa a fer que la demarcació de Tarragona “lideri la implantació d’aquest model energètic arreu de Catalunya i esdevingui un motor de desenvolupament i un referent europeu en aquest mateix àmbit”. Segons Llauradó, “la transició energètica és una qüestió que es pot desenvolupar especialment des de l’àmbit local i en concert i diàleg amb la resta d’agents”. Josep Maria Cruset ha expressat, al seu torn, el suport del Port de Tarragona a un projecte en el qual “conflueixen la protecció de l’entorn i el desenvolupament econòmic sostenible de la societat”. “És per això que posem tots els actius i tot el potencial del Port a disposició del projecte”, ha conclòs.

Montserrat Ballarín ha mostrat el compromís de l’AMB “amb els reptes del canvi climàtic i la sostenibilitat”, i ha destacat que treballen tant en el suport a les energies netes com en la dràstica reducció de les emissions de la mobilitat privada, “apostant per la neutralitat del carboni en el nostre territori”. La presidenta de l’AMB i alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no ha estat present a Tarragona però ha intervingut en el vídeo de presentació de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, que ha obert l’acte, al costat dels altres agents implicats. Colau ha fet referència a l’aposta de Transports Metropolitans de Barcelona per incorporar l’hidrogen renovable com a combustible i implementar la primera hidrogenera pública de l’Estat.

Foto de grup amb representants de l’equip impulsor del projecte i l’aliança cientificotecnològica.

Enagás i Repsol són les dues empreses que s’han posicionat al capdavant de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya. El president de Repsol, Antonio Brufau, ha assegurat que la seva empresa serà un actor principal del procés de transformació del pol petroquímic de Tarragona, “propiciant que sigui un referent d’innovació industrial per a tot Europa”.  “Tots els que integrem la Vall volem afrontar el repte de la transició energètica de manera compromesa amb la societat, i ho farem amb innovació i amb tecnologia”, ha afegit. Antonio Llardén, de la seva banda, ha assegurat que Enagás aportarà la seva experiència per promoure projectes d’hidrogen renovable, “sostenibles a llarg termini, amb tecnologies innovadores, que impulsin una indústria competitiva, i generadors de riquesa i ocupació”. Segons Llardén, “per a la reconstrucció econòmica i social, la indústria és crucial com a base i motor per a una economia forta”.

Rubén Folgado, president de l’AEQT, ha assegurat que la indústria química forma part activa de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya per responsabilitat: “Assumim un rol determinant en aquesta transició energètica, en aquest procés inajornable, no només per obligació, per complir amb les restriccions d’emissions que la Unió Europea ha establert per als horitzons 2030 i 2050, ja que ens juguem la supervivència de les nostres activitats, sinó sobretot per convicció. Les persones que formem la indústria química som els primers que ens exigim ser sostenibles i protegir el nostre planeta”.

En el discurs de clausura de l’acte, el vicepresident Pere Aragonès ha qualificat la Vall de l’Hidrogen de Catalunya “d’extremadament il·lusionant” perquè ha de ser “el primer pas per reduir les emissions de carboni”. “Aquesta iniciativa reuneix totes les característiques de com volem que sigui la Catalunya del futur, la Catalunya que hem de començar a construir des d’ara mateix”, ha afirmat Aragonès, segons el qual els fons Next Generation EU són una oportunitat que no s’ha de desaprofitar. De fet, la Vall de l’Hidrogen és un dels 27 projectes tractors per a la recuperació econòmica que el Govern català vol prioritzar per accedir als fons europeus.

El vicepresident ha explicat també que aquest projecte és molt més que una font d’energia alternativa neta, perquè permet “aprofitar l’actual crisi econòmica per impulsar la transformació que el sistema productiu del país necessita”. Segons Aragonès, “són justament aquests projectes grans, ambiciosos i amb impacte els que necessita l’economia catalana per guanyar competitivitat i posicionar-se com una referència internacional, també en la lluita contra l’emergència climàtica”.

L’acte, presentat pel periodista Xavier Graset, també ha servit per formalitzar l’aliança de coneixement, ciència i tecnologia integrada per la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i el Centre Tecnològic Eurecat, nucli de recerca i innovació de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya  que ja fa temps que treballa al voltant de l’hidrogen renovable.

Més informació al Dossier Vall de l’Hidrogen

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*