17/10/2017
Elkin Moreno: “L’aprenentatge amb estudiants de diferents llocs t’aporta noves perspectives”
La URV acull aquest semestre 780 estudiants internacionals de grau i màster i diversos programes de mobilitat, un nombre creixent en els darrers anys
La URV acull aquest semestre 780 estudiants internacionals de grau i màster i diversos programes de mobilitat, un nombre creixent en els darrers anys
Prop de 780 estudiants provinents de diferents països i programes de mobilitat són aquest semestre a la URV, on el dia 4 d’octubre se’ls va donar la benvinguda institucional. El nombre d’estudiants d’aquests programes, com ara l’Erasmus+ i els MOU, ha crescut entre el 3 i el 7% anual els darrers anys, així com també augmenta, tot i que en una proporció menor, el percentatge d’estudiants d’altres programes.
A més dels estudiants de mobilitat, que aquest semestre en són 297, 36 més que el primer semestre del curs passat, també hi ha 326 estudiants internacionals de grau i màster, 140 alumnes xinesos que vénen a través del programa formatiu del Centre d’Estudis Hispànics, i 14 del programa Study Abroad. A aquests caldrà sumar-los els que arribaran durant el segon semestre.
Entre els estudiants de màster hi ha Elkin Moreno, colombià que cursa el màster en Enginyeria Ambiental i Sostenibilitat Energètica. Buscava un programa d’aquestes característiques per aprofundir en els coneixements adquirits a l’empresa de tractament d’aigües i equips d’alta eficiència energètica on treballava. Explica que les seves expectatives s’estan acomplint, tant pel que fa al contingut, com especialment en la dimensió personal: “Hi ha estudiants de diferents llocs del món, amb diferents perspectives sobre les coses, de manera que l’aportació és molt gran i l’aprenentatge és mutu”. Moreno ha fet ús del programa de reutilització de bicicletes de l’entitat Bicicamp amb la intermediació de la URV i es desplaça amb aquest vehicle per Tarragona, la qual cosa li permet mantenir la seva filosofia d’estalvi energètic en tots els àmbits.
Christoph Bleher és estudiant de la Universitat Albert Ludwigs de Freiburg, a Alemanya. El seu objectiu és arribar a ser professor d’educació secundària de castellà, per això és a la URV amb una beca Erasmus com a alumne del grau de Llengua i Literatura Hispàniques. De fet, l’assignatura que més li agrada és història de la llengua espanyola. A diferència de la seva universitat, on hi ha 200 alumnes per aula, Bleher explica que aquí “les classes són més reduïdes que a Alemanya” i permeten molt més la interacció entre estudiants i professorat. L’estudiant alemany diu que les persones que ha conegut durant la seva estada són obertes i l’han fet sentir molt benvingut. En aquest sentit, reconeix que participar del programa Erasmus li permet millorar la seva capacitat lingüística i conèixer una nova cultura.
El país de procedència de la majoria d’estudiants Erasmus és Itàlia, mentre que el país que aporta a la URV un major nombre de matriculats regulars és la Xina, especialment als programes de màster.
Tots ells van trobar-se el passat 4 d’octubre a l’acte de benvinguda institucional que organitzen el Centre Internacional i el Servei Lingüístic de la URV, en què se’ls dóna algunes nocions de la cultura i tradicions catalanes i se’ls explica el funcionament de la Universitat. Els encarregats de fer-ho van ser la periodista danesa Helle Kettner, que havia estat alumna i professora de la URV, la vicerectora d’Internacionalització, Mar Gutiérrez-Colon, la cap del Centre Internacional, Marina Casals, i el cap del Servei Lingüístic, John Bates. L’acte va acabar amb un concert de música tradicional catalana a càrrec del grup Factoria Folk.