13/03/2018

Laura Román: “Em sento una dona afortunada perquè he pogut treballar per la igualtat”

Aquesta professora de Dret Constitucional ha rebut avui la Distinció M. Antònia Ferrer 2018, de l'Observatori de la Igualtat de la URV

Laura Román, durant el seu discurs com a Distingida.

Laura Román, professora del Departament de Dret Públic de la URV, ha estat mereixedora de la Distinció M. Antònia Ferrer 2018 que atorga l’Observatori de la Igualtat pels voltants del Dia Internacional de les Dones. En l’acte d’entrega, que ha tingut lloc avui a la Sala de graus del campus Catalunya, ha manifestat, durant el seu discurs: “Em sento una dona afortunada perquè he pogut treballar per a la igualtat des del dret, des de la Universitat i des del voluntariat”. “El reconeixement no me’l sento propi en exclusiva, sinó que és compartit amb un munt de dones extraordinàries i algun home, amb els que he compartit els projectes realitzats”, ha continuat. Román es referia al grup informal format per professores, per membres del PAS, del seu centre i d’altres, i també estudiants, amb els quals ha teixit complicitats per fer canvis. Així, gràcies a aquesta tasca, des de l’any 2010 la Facultat de Ciències Jurídiques ha incorporat al grau de Dret dues assignatures optatives sobre gènere: “Regulació Jurídica de la Igualtat de Gènere” i “La Tutela Judicial Penal de la Violència de Gènere”; i va ser de les primeres facultats de Dret de l’Estat a fer-ho.

La seva tesi doctoral tractava de la protecció jurisdiccional de les víctimes de violència de gènere des de la perspectiva constitucional, i ha participat en diferents projectes de recerca d’aquest àmbit com l’EPOGENDER, que analitzava la situació a Europa de les mesures de protecció en casos de violència de gènere. L’any passat, juntament amb la professora Neus Oliveras, també de la URV, va comparèixer al Parlament Europeu per exposar un informe que evidencia la manca de compromís dels estats per protegir aquestes víctimes. Laura Román participa en moltes activitats de divulgació i en projectes de cooperació que tenen com a protagonistes les dones, i és la representant a Tarragona de la Fundació Vicente Ferrer. En la seva intervenció ha remarcat: “El dret ha des ser transformador, no solament regulador, sinó que ha d’estar compromès amb la transformació social”. I ha conclòs: “La lluita feminista és necessària, inajornable i és un deute històric amb la meitat de l’humanitat”.

“Teniem la certesa que aquest moment arribaria”

Inma Pastor, directora de l’Observatori de la Igualtat, ha afirmat, en l’inici de l’acte, que “la igualtat no és un tema menor en l’agenda política, teniem la certesa que aquest moment arribaria”, fent referència a la vaga i les grans manifestacions del dijous 8 de març passat, a Catalunya i a l’Estat. Ja fa temps, ha continuat dient, que les dones han acumulat saber sobre les causes de la seva situació de desigualtat a la societat; s’han refet teories, hi ha un discurs acadèmic sòlid i hi ha el discurs quotidià, el del carrer, sobre el dia a dia de les dones. Inma Pastor ha recordat que l’Observatori de la Igualtat de la URV va ser dels pioners de tot l’Estat.

La conferenciant Maria Bustelo, de la Universidad Complutense de Madrid.

En l’acte de lliurament de la Distinció María Bustelo, delegada del rector per a la Igualtat de Gènere de la Universitat Complutense de Madrid, s’ha referit, en la conferència: “Políticas públicas para el cambio estructural de género en las universidades”, als problemes de desigualtat i les possibles solucions, a través d’estadístiques tant de la seva universitat com generals de tot l’Estat i de la Unió Europea. Ha parlat de la segregació vertical i horitzontal, moltes vegades “invisible”, que pateixen les dones a la Universitat; dels estereotips i biaixos moltes vegades inconscients que tenen homes i dones, de les resistències individuals i institucionals al canvi. Les dones es dediquen més a la gestió universitària i menys a la recerca, fet que no afavoreix la seva carrera acadèmica, obtenen menys projectes europeus i de menor import que els dels homes: el prototip de científic és un home. La desigualtat és estructural, ha afirmat María Bustelo, hi ha canvis positius però es produeixen amb molta lentitud i la solució són els plans d’igualtat i el seu acompliment.

D’esquerra a dreta el rector, Laura Román, María Bustelo i Inma Pastor.

El rector Josep Anton Ferré, que ha clos l’acte amb unes paraules, ha recordat la professora i històriadora M. Antònia Ferrer, dóna nom a la distinció i que no ha pogut estar present. “Deixeu-nos col·laborar, la defensa dels drets de les dones és també tasca dels homes”, ha dit. Ha insistit que la Universitat no es pot permetre perdre talent, el talent femení, i que la URV s’ha de sentir interpelada per acabar amb la bretxa que provoca la desigualtat.

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*