23/02/2023
El Govern atorga la medalla Josep Trueta de l’àmbit de la salut a Joan Borràs i Joan Guix
Borràs va ser professor associat mèdic del Departament de Medicina i Cirurgia des de 1994 fins a la jubilació, al 2018, i Guix és professor Ad Honorem del Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social i va ser professor de la URV durant 20 anys
Borràs va ser professor associat mèdic del Departament de Medicina i Cirurgia des de 1994 fins a la jubilació, al 2018, i Guix és professor Ad Honorem del Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social i va ser professor de la URV durant 20 anys
El Govern de la Generalitat va concedir ahir dimecres les medalles i plaques Josep Trueta a professionals i entitats destacades de l’àmbit de salut, entre els quals hi ha Joan Borràs, professor jubilat del Departament de Medicina i Cirurgia, i Joan Guix, professor Ad Honorem del Departament d’Antropologia i Treball Social de la URV. Els guardons tenen la finalitat d’honorar les persones i les entitats que s’hagin destacat de manera significativa pels serveis prestats amb vista al progrés i la millora de la sanitat. Les distincions són atorgades pel Govern de la Generalitat de Catalunya, a proposta del conseller de Salut.
Joan Lluís Borràs Balada
Llicenciat i doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona, especialista en Medicina Interna a l’Hospital Vall d’Hebron i en Oncologia a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Destaca la seva tesi doctoral sobre la incidència del càncer a Tarragona, 1980-1989, a partir de la recerca epidemiològica del Registre de Càncer de Tarragona.
La seva trajectòria professional ha estat dedicada a l’atenció oncològica, l’organització, la gestió, la docència i la recerca en clau territorial a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre. Va fundar i dirigir el primer Registre de Càncer de Catalunya, a Tarragona, amb dades de base poblacional des de 1980, que va ser reconegut per l’OMS l’any 1985. Va crear el Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. Col·laborador de l’OMS a la International Agency for Research on Cancer com a assessor de registres de càncer. Docent a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Director mèdic adjunt, sotsdirector mèdic i cap de Servei de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i director adjunt de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud.
Vocacional de la Medicina Interna i de la Medicina d’Atenció Primària, va compaginar els primers anys com a facultatiu entre el Servei d’Oncologia a l’Hospital Sant Joan de Reus amb la de metge de capçalera al CAP Sant Pere. Va organitzar cinc Jornades de coordinació del Servei d’Oncologia amb l’Atenció Primària, que van resultar molt efectives en aquell moment.
Joan Borràs es va jubilar l’any 2018 després d’haver estat professor associat mèdic del Departament de Medicina i Cirurgia de la URV vinculat a l’Hospital Sant Joan de Reus des de 1994.
Joan Guix Oliver
Doctor en Medicina, especialista en Cirurgia General i Digestiva i en Medicina Preventiva i Salut Pública. Màster en Salut Pública i diplomat en Bioestadística per la Universitat Autònoma de Barcelona, en Metodologia de la qualitat assistencial per la mateixa universitat i en Estadística aplicada i Epidemiologia per la Universitat Pierre et Marie Curie de París.
Professor associat de la Universitat Rovira i Virgili i professor visitant del Màster de Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra i del Màster Conjunt en Polítiques i Socials de les Universitats Pompeu Fabra i Johns Hopkins.
La seva trajectòria professional destaca per haver estat Cap del Servei d’Urgències de l’Hospital Sant Jaume de Calella, secretari de Salut Pública del Govern de la Generalitat de Catalunya, director de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, director regional al Camp de Tarragona de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, gerent de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i de l’Institut Municipal de Salut Pública de l’Ajuntament de Barcelona.
Actualment, és president de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, vicepresident de la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears, vocal del Consell de Salut de Catalunya i membre i investigador del Medical Anthropology Research Center (MARC) de la URV i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili. També és autor de diverses publicacions científiques.
Guix va ser professor del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV des de 1995 a 2015 i a partir de 2021 va tornar a col·laborar amb la Universitat com a professor extern Ad Honorem, per col·laborar amb els estudis de màster del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social i com a membre del MARC.