05/11/2021

Quan el documental ajuda a entendre els focs forestals

El professor del Departament d'Estudis de Comunicació de la URV, Enric Castelló, coordina una taula rodona amb directors, periodistes i experts on s'ha abordat aquesta temàtica i s'han comentat casos i experiències a nivell internacional

Assistim a una nova era de focs forestals, més intensos i devastadors. Els documentals realitzats amb assessorament expert i una aproximació comprensiva cap a les comunitats ajuden a entendre millor aquest fenomen en un context de canvi climàtic.

Al voltant d’aquest aspecte  ha girat la taula rodona titulada Fire on the screen: media, cinema and video storytelling del 1st International Congress on Fire in the Earth Systems: Humans and Nature, que té lloc a València entre el 3 i el 7 de novembre. El congrés aglutina experts i investigadors en incendis forestals de tot el món, que tracten la temàtica des de diverses disciplines. Entre els participants s’ha comptat amb Lucy Walker, dues vegades nominada a l’Oscar i directora del documental Bring your own brigade; Patrick Ryan, expert assessor i documentalista que ha realitzat projectes com Knysna Fires 2017 a Sud-Àfrica; Josh Edelson, fotoperiodista especialitzat i recent guanyador del Covering Climate Now Journalism Award (2021) per Heart of Fire; i Eduard Plana, enginyer forestal del Centre de Tecnologia Forestal de Catalunya i coautor de diverses guies sobre la comunicació dels focs.

Aquests professionals han intercanviat els seus parers amb experts enginyers, geòlegs i mediambientalistes que centren les seves investigacions en conèixer millor fenòmens com els superfocs (megafires) que experimenten regions com Califòrnia, Sud-Àfrica, Austràlia i la conca mediterrània. La sessió, que va tancar l’apartat en línia del congrés, va posar de manifest la importància del documental audiovisual en la divulgació del coneixement científic i tècnic. Segons indica l’investigador del Departament d’Estudis de Comunicació, Enric Castelló,  “estem en una nova etapa en què els incendis han de ser abordats des dels mitjans en tota la seva complexitat, el debat generat al congrés indica que el documentalisme, el periodisme i la comunicació són més necessaris que mai”.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*