03/05/2021

Els resultats del projecte SEAFOOD TOMORROW ajuden a assegurar un futur sostenible per a la indústria marinera

Els resultats d’aquest projecte europeu han establert les bases per enfortir la indústria de producció i processament de productes del mar a Europa i salvaguardar els productes del mar sostenibles per a les generacions futures

Finançat pel programa Horizon 2020 de la UE, SEAFOODTOMORROW ha desenvolupat solucions innovadores per afrontar alguns dels problemes més importants de la indústria del peix i el marisc: la sostenibilitat i la seguretat, la qualitat, la transparència i la disponibilitat de productes que satisfacin les necessitats dels consumidors.

El marisc és una font important de proteïnes d’alta qualitat i és ric en nutrients valuosos per a una dieta sana. Aproximadament tres mil milions de persones confien en el peix i marisc (capturats i cultivats en estat salvatge) com a font principal de proteïnes. Com que la població mundial i l’aqüicultura continuen expandint-se, és vital desenvolupar solucions noves, innovadores i respectuoses amb el medi ambient per garantir que la seguretat i la qualitat del peix i el marisc satisfacin les demandes del mercat.

El marisc és una font important de proteïnes d’alta qualitat i és naturalment ric en nutrients valuosos per a una dieta sana. Aproximadament tres mil milions de persones confien en els productes del mar (capturats i cultivats en estat salvatge) com a font principal de proteïnes. Com que la població mundial i l’aqüicultura continuen expandint-se, és vital desenvolupar solucions noves, innovadores i respectuoses amb el medi ambient per garantir que la seguretat i la qualitat dels productes del mar satisfacin les demandes del mercat.

SEAFOODTOMORROW va començar el 2017 amb l’objectiu de fer front a aquests reptes. El projecte ha acabat a l’abril del 2021. Els principals resultats inclouen nous aliments que substitueixen les fonts tradicionals d’alimentació del peix com la farina de peix i l’oli de peix per ingredients naturals sostenibles i ecològics i produeixen filets de peix d’aqüicultura suplementats amb nutrients essencials per als consumidors; noves tecnologies i eines de detecció ràpida per detectar contaminants en productes del mar que puguin utilitzar els productors per controlar el risc de contaminants i reduir la pèrdua dels seus productes; un concepte de certificació acreditada i associat a una etiqueta de recompensa de qualitat associada i eines basades en l’ADN per donar suport a la identificació fiable d’espècies de peix i marisc, per ajudar a combatre el frau i donar suport a la transparència al llarg de la cadena de valor del marisc.

El projecte ha millorat l’accés a informació fiable sobre els productes del mar, ja que s’ha desenvolupat un curs de formació basat en web per a gestors del sector del mar, per solucionar les mancances educatives de la indústria (eu/e-learning) i  i una aplicació (eu) que poden ser utilitzats per consumidors individuals per avaluar els beneficis nutricionals i els possibles riscos de menjar peix i marisc de forma personalitzada.

 FishChoice, part del projecte

El grup d’investigació URV TecnAtox ha optimitzat l’eina FishChoice, creada en el marc del projecte. La nova versió de l’eina guia els consumidors perquè puguin obtenir el màxim benefici de menjar peix i marisc, en termes d’aportació de nutrients, alhora que redueix l’exposició a contaminants químics i pretén que el consum sigui sostenible. La nova versió manté dues opcions: una dissenyada per al públic en general, l’altra dissenyada per a professionals de la nutrició i salut, indústries i investigadors. Es pot accedir a les dues versions des del lloc web www.fishchoice.eu.

Els usuaris de FishChoice seleccionen el país on es troben i, en funció d’aquesta elecció, l’eina mostra les espècies de peixos i mariscs que es mengen habitualment d’un total de 64, 40 més que a la primera versió. Les altres espècies es mostren a un nivell secundari. També s’inclouen productes del peix: per exemple, sopa de peix, paté de peix o salmó fumat. Un cop els usuaris han seleccionat el seu menú setmanal, juntament amb el grup de població al qual pertanyen, poden fer clic a les pestanyes per conèixer la ingesta de nutrients i contaminants que consumeix cada espècie.

L’eina compara els resultats de la ingesta amb els llindars establerts per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) en termes de la quantitat mínima de nutrients recomanada i la quantitat màxima de contaminants que es pot tolerar. Si els usuaris no respecten aquests límits, se’ls envia un avís. Finalment, FishChoice proporciona consells en forma de semàfor perquè els usuaris puguin menjar les espècies de peixos que han seleccionat de manera sostenible (per exemple, indica si una espècie està en perill o quin tipus de mètodes de pesca s’han d’utilitzar).

António Marques, coordinador del projecte SEAFOODTOMORROW, destaca l’impacte del projecte: “Els resultats de SEAFOODTOMORROWajudaran a disminuir la petjada ambiental del sector mariner i donaran suport a l’ús sostenible dels nostres recursos marins. Esperem que les nostres solucions ecoinnovadores arribin aviat al mercat i permetran a la societat continuar gaudint dels productes del mar com a font d’aliments segurs i nutritius. Algunes de les nostres solucions requereixen una validació a nivell industrial. Quan s’aconsegueixi això, estem segurs que els resultats ajudaran la indústria marinera a navegar pels reptes futurs de la societat, contribuiran al Tracte Verd Europeu, a l’economia circular i a zero residus en el sector mariner ”.

SEAFOODTOMORROW és el resultat de la col·laboració de més de 60 investigadores i investigadors de 60 països de 35 organitzacions de tot Europa. Per a més informació: seafoodtomorrow.eu.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*