Notes de premsa 19/09/2023

Tortosa acull, per primera vegada, la fira de tallers de la Nit Europea de la Recerca

Divendres 22 de setembre de 16.30 h a 21.00 h la plaça Espanya de Tortosa es convertirà en un espai de divulgació científica a través de tallers per a públic familiar

Aquest matí el Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha acollit la presentació de les activitats previstes a Tortosa en el marc de la Nit Europea de la Recerca 2023. El proper divendres 22 de setembre, entre les 16:30 h i les 21 h, la plaça de l’Ajuntament de la capital del Baix Ebre es convertirà en un espai de divulgació a l’acollir per primera vegada la fira de tallers de divulgació científica. Tot i que en edicions anteriors les Terres de l’Ebre ja havien celebrat activitats emmarcades en aquest esdeveniment europeu, enguany serà la primera vegada que l’activitat central —la fira de tallers científics— es fa a les comarques de l’Ebre.

Tal i com ha explicat Xavier Farré, director del Campus Terres de l’Ebre, es tracta de “vuit tallers científics de diferents disciplines que tenen per objectiu apropar la ciència a la ciutadania d’una manera entenedora i lúdica, i despertar la curiositat científica, especialment del públic més jove, a través de l’experimentació”. Els espais oferiran l’oportunitat d’introduir-se en temes científics de tots els àmbits del coneixement, amb investigadors de la URV i dels instituts de recerca del territori.

Per la seva banda, l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan ha subratllar que l’Ajuntament “està compromès amb la recerca” i ha mostrat la seua disposició a “col·laborar amb la universitat del territori en una activitat per apropar la ciència a la ciutadania”. Jordan, també ha fet una crida a la ciutadania de Tortosa i del territori “perquè divendres a la tarda es desplacin a la plaça de l’Ajuntament a descobrir els tallers”.

Així el públic assistent, podrà gaudir d’un laboratori en el qual s’identificaran els microplàstics dins els peixos o entre les partícules de sorra; però també d’un tast a cegues per treballar els sentits de l’olfacte i el gust, passant per un espai on comprendre les limitacions de les tecnologies del llenguatge (ChatGPT, Siri, Alexa o altres assistents de veu); i un taller per descobrir els secrets de la construcció de les cúpules de Leonardo a partir de la geometria, la història, l’art o l’arquitectura, entre d’altres.

Tots els tallers estan adreçats a públic familiar i són d’accés gratuït. Xavier Farré ha explicat que “el públic podrà anar circulant de taller en taller i s’entregarà un passaport científic per validar a casdascun dels tallers”. “Un cop omplert, obtindran obsequis de la Nit Europea de la Recerca”, ha concretat. Es tracta d’una “iniciativa que volem que tingui continuïtat en futures edicions per tal de fer arribar la recerca a les Terres de l’Ebre” ha destacat el director del Campus.

La Nit Europea de la Recerca és un esdeveniment públic de divulgació científica que se celebra cada any simultàniament a tres-centes ciutats de trenta països del continent. A la demarcació de Tarragona, la Unitat de Comunicació i Divulgació de la Ciència de la URV és l’encarregada d’organitzar i coordinar totes les activitats des del 2018. Enguany, s’ha assolit el nombre d’activitats més elevat: prop de seixanta tallers científics per a públic familiar, a més de xerrades divulgatives. En total s’hi ha involucrat més prop de 300 investigadores i investigadors de la URV i dels instituts CERCA del territori: l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).

Tallers experimentals, divulgatius i xerrades

A més a més de la fira de tallers de Tortosa, a les Terres de l’Ebre també hi haurà xerrades i tallers divulgatius durant la setmana del 25 al 29 de setembre a diferents instituts de secundària que ho hagin sol·licitat.

La Nit Europea de la Recerca també arriba a les escoles de primària, en aquest cas a través d’una jornada divulgativa en la gestió emocional dels infants que es farà durant la tarda del 29 de setembre a l’Escola Ferreries de Tortosa.

A Tarragona la fira de tallers se celebrarà dos dies: la tarda del 29 i el matí del 30 de setembre. El Museu del Port de la capital de la demarcació també oferirà una xerrada divulgativa per a públic adult sobre les conseqüències climàtiques i sobre la salut derivades de l’augment de la temperatura del mar. El 27 de novembre hi haurà un taller de tast de vins al Mercat Central de Tarragona i, a més, també s’ha programat una sessió de microxerrades científiques a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus el dijous 5 d’octubre a la tarda.

La Nit Europea de la Recerca és possible gràcies al cofinançament del programa de recerca i innovació Horizon Europe de la Unió Europea i la col·laboració del consorci coordinat per la Universitat de Girona i del que formen part altres universitats i institucions públiques catalanes. A Tortosa també compta amb el patrocini de la Diputació de Tarragona i de l’Ajuntament de Tortosa.

La informació detallada amb totes les activitats es pot consultar a la web tarragona.nitdelarecerca.cat

Print Friendly, PDF & Email