11/02/2020
Un projecte europeu examinarà què condueix els joves cap a l’extremisme violent per millorar-ne la prevenció
La Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural de la Mediterrània participa en el projecte CONNEKT que estudiarà els factors que poden influir en la radicalització de joves de vuit països dels Balcans i de la Mediterrània
La Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural de la Mediterrània participa en el projecte CONNEKT que estudiarà els factors que poden influir en la radicalització de joves de vuit països dels Balcans i de la Mediterrània
CONNEKT (Contexts of Extremism Violent in the MENA and Balkan Societies) és un projecte de recerca europeu, liderat per l’Institut Europeu de la Mediterrània amb la participació de la Càtedra UNESCO de Diàleg Intercultural de la Mediterrània de la Universitat Rovira i Virgili, que investigarà què pot impulsar els joves d’entre 12 i 30 anys de vuit països (Egipte, Tunísia, Jordània, Marroc, Kosovo, Bòsnia i Hercegovina, Macedònia del Nord i Bulgària) a iniciar un procés de radicalització cap a l’extremisme violent.
Representants de les 14 organitzacions que formen el consorci que desenvoluparan el projecte durant els propers tres anys i mig (fins a l’agost del 2023) s’han reunit aquest dilluns a Barcelona per iniciar la recerca.
CONNEKT se centrarà en la importància de les desigualtats socioeconòmiques i sociopolítiques en els processos de radicalització. S’analitzaran set factors: religió, digitalització, privació econòmica, desigualtats territorials, dinàmiques transnacionals, demandes sociopolítiques i oportunitats educatives, culturals i d’oci. I aquests factors s’avaluaran en tres nivells: transnacional / estatal, comunitari i individual. La idea és determinar les seves interrelacions i quina significació poden tenir en el procés que pot conduir a la radicalització.
A partir dels resultats de la recerca, l’objectiu final és recomanar eines i mesures per a la prevenció de l’extremisme violent. En aquest sentit, el projecte s’allunya de l’enfocament de prevenció que sovint es pren en l’àmbit de la seguretat i que desdibuixa els límits entre la detecció (entesa com a identificació d’una possible amenaça imminent) i la prevenció. Mitjançant la investigació, CONNEKT té l’objectiu d’ajudar a recomanar estratègies de prevenció des de l’àmbit social basades en la veu dels joves i, en particular, dirigides a les autoritats locals i actors socials, que permetin proporcionar eines a les societats dels països d’estudi i a la Unió Europea per abordar un fenomen tan multidimensional com l’extremisme violent.
El projecte està desenvolupat per un equip interdisciplinari format per 14 socis de 12 països, incloent universitats i laboratoris d’idees, però també actors de la societat civil i autoritats locals.
La investigació s’articularà a través d’entrevistes, enquestes, grups focals, seminaris i taules rodones a cadascun dels països d’estudi i a nivell transnacional, així com treballs participatius en el marc del Fòrum Juvenil d’Skopje (Macedònia del Nord) i del Fòrum de les dones de Tarragona que s’organitzarà cap al final del projecte amb l’objectiu de portar idees i suggeriments per potenciar el paper de les dones en la prevenció de l’extremisme violent.
Es calcula que se’n faran més de 60 publicacions, incloent-hi informes per cada país sobre enfocaments de l’extremisme violent i sobre possibles factors de radicalització segons els tres nivells d’anàlisi, que proporcionaran un mapeig dels factors que condueixen a l’extremisme. Tot això es traduirà en documents polítics per traslladar les conclusions als àmbits polític i institucional. La presa de consciència dels factors de radicalització aplicats a l’àmbit comunitari centrarà la segona fase de la investigació amb estudis sobre prevenció i l’elaboració d’eines a mida de cada país per evitar l’extremisme violent. Finalment, els resultats s’utilitzaran per formular recomanacions en un document final sobre estratègies de prevenció per a la Unió Europea.