06/09/2018

Creix l’activitat econòmica al Camp i a l’Ebre però la inversió empresarial és baixa i es redueix l’exportació

La Càtedra per al Foment de de la Innovació Empresarial de la URV presenta a Tortosa l’Informe de Conjuntura Econòmica del segon trimestre del 2018

L’activitat econòmica del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre ha crescut durant el segon trimestre del 2018 a un ritme semblant al de Catalunya i l’Estat espanyol, amb un percentatge superior 2,5%. Ara bé, les inversions empresarials continuen sent baixes i les exportacions s’han reduït. Així ho constata l’Informe de la Conjuntura Econòmica del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre que elabora la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la URV i el Grup de Recerca d’Indústria i Territori amb el suport de la Diputació de Tarragona i les quatre cambres de comerç de la demarcació.

El document s’ha presentat aquest dimecres 5 de setembre a la Cambra de Comerç de Tortosa i destaca un menor dinamisme inversor a la demarcació. “El nombre de societats creades baixa i la capitalització de les noves societats disminueix”, assenyala  Joaquim Margalef, professor de la URV i autor de l’informe. Si es compara el capital de societats creades, la caiguda és del 50,08% a Tarragona, del 14,35% al conjunt català i del 3,99% a l’Estat espanyol.

Mercedes Teruel, directora de la Càtedra per al Fomentde la Innovació Empresarial presenta l’Informe de Conjuntura Econòmica del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre a la Cambra de Comerç de Tortosa.

L’altra dada preocupant és la disminució tendencial del comerç exterior que s’observa des del 2017. Així les exportacions acumulades durant l’exercici actual han disminuït un 4,29% en dades interanuals fins al juny, mentre que les importacions han augmentat un 0,67%. En canvi, a Catalunya i l’Estat espanyol les exportacions han augmentat. “Hi ha factors internacionals que ens afecten indubtablement com la inestabilitat existent a nivell comercial amb països tercers”, apunta per la seua banda Mercedes Teruel, directora de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial. De fet, la dinàmica exportadora de la zona té unes particularitats específiques amb un pes molt important dels sectors químic i energètic.

Paral·lelament, els índexs d’ocupació i atur es mantenen estancats, tot i que la contractació laboral augmenta lleugerament, ara bé amb un percentatge molt elevat de contractes temporals. Així el 90,44% dels 323.384 contractes tancats entre el tercer trimestre del 2017 i el segon trimestre del 2018 són temporals i creixen els contractes de menys d’un mes, que ja representen gairebé un 10% del total, al conjunt del país.

Davant d’aquesta situació, la Càtedra d’Innovació proposa crear noves oportunitats de negoci, buscant nous mercats i donar la màxima informació a les empreses per tal que els seus projectes empresarials siguin exitosos. La clau està en fomentar la creació i la implantació d’indústries de qualitat.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*