17/09/2015

Neix la Càtedra de Dolor Infantil URV-Fundación Grünenthal

L'objectiu d'aquesta iniciativa és contribuir a millorar la qualitat de vida dels infants i adolescents que pateixen dolor agut i crònic. Sota el lema 'Investigar, compartir, millorar', la càtedra desenvoluparà activitats relacionades amb la recerca, la transferència del coneixement i la sensibilització social. Al voltant del 30% de la població infantil té problemes crònics de dolor

Acte de presentació de la nova càtedra
La Càtedra de Dolor Infantil es va presentar el 17 de setembre al campus Catalunya

La Fundació Grünenthal i la Universitat Rovira i Virgili han signat un acord de col·laboració pel qual neix la Càtedra de Dolor Infantil, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida dels infants i adolescents amb dolor. Es tracta de la primera iniciativa d’aquestes característiques que es posa en marxa a Espanya, on al voltant del 30% de la població infantil té problemes crònics de dolor. “El dolor crònic interfereix en totes les àrees d’activitat dels nens i dels seus familiars. Per això, és molt important comptar amb una estructura especialitzada com aquesta, que es dediqui a la investigació i que explori i contrasti alternatives que permetin millorar aquesta realitat”, assegura el professor Jordi Miró, catedràtic de Psicologia de la Salut de la URV i director de la nova càtedra.

Acte de signatura del conveni
El president de la Fundación Grünenthal, Christoph Stolle, i el rector de la URV, Josep Anton Ferré, en el moment de signar el conveni.

Sota el lema ‘Investigar, compartir, millorar’, la Càtedra de Dolor Infantil URV-Fundació Grünenthal desenvoluparà múltiples activitats relacionades amb la recerca, la transferència del coneixement i la sensibilització social, com és la formació dels professionals sanitaris, el disseny i desenvolupament de programes específics d’investigació, la promoció del coneixement sobre el dolor i l’impuls de noves iniciatives per atendre nens i adolescents amb dolor crònic.

En el terreny formatiu, s’impartiran seminaris i jornades científiques, presencials i virtuals per als professionals sanitaris. El professor Miró explica que “en aquest col·lectiu hi ha cert desconeixement sobre com abordar aquesta malaltia entre els més petits”.

En l’àmbit de la sensibilització, “volem dirigir-nos a la societat en general a través de diferents iniciatives, com l’organització de sessions educatives a escoles, la promoció de la prevenció de la discapacitat associada al dolor crònic o l’elaboració de materials específics de suport a pacients i familiars “, apunta el director de la càtedra.

Jordi Miró
Jordi Miró, director de la nova Càtedra.
La investigació, pilar de la càtedra

A curt termini, la càtedra també vol impulsar el desenvolupament d’instruments de mesurament del dolor dirigits específicament a infants i adolescents, i concretar diversos projectes d’investigació, entre ells: avaluar l’impacte del tractament cognitiu en aquest tipus de pacients i estudiar els factors de risc del dolor crònic quirúrgic en nens i adolescents.

Així mateix, conscients del paper que juguen les noves tecnologies en les vides dels joves, està previst utilitzar el telèfon per avaluar el tractament administrat a joves que pateixen patologies amb dolor crònic com la fibromiàlgia o el càncer. “Actualment estem avaluant l’eficàcia d’una aplicació mòbil creada per millorar la qualitat de vida de joves amb fibromiàlgia, i en els nostres plans també hi ha el desenvolupar una altra per a joves supervivents de càncer”, explica el professor Miró.

L’entorn escolar és un àmbit que mereix especial atenció en l’abordatge del dolor infantil. Per això, el director de la càtedra incideix que “s’avaluaran els efectes d’un programa assistit per ordinador perquè mestres i professors contribueixin a millorar la qualitat de vida d’aquests joves amb dolor des de l’entorn de l’escola”.

Una de les principals reivindicacions de la Càtedra de Dolor Infantil URV-Fundació Grünenthal es refereix a la implementació de programes interdisciplinaris que garanteixin una atenció continuada i sistemàtica d’aquesta població, per això el treball en col·laboració amb els professionals sanitaris serà primordial. “El veritable progrés s’aconseguirà quan tots els agents amb possibilitat d’influir en les pràctiques sanitàries siguin conscients que el dolor crònic és un greu problema de salut, també a la població infantil, amb importantíssimes repercussions a tots els nivells”, conclou el professor Miró.

La Fundació Grünenthal és una entitat privada sense ànim de lucre, fundada l’any 2000 i la seva activitat principal es desenvolupa en el camp del dolor. Des de fa 15 anys porta a terme diferents iniciatives de suport a la investigació, formació i divulgació científica i social, dirigides a mitigar les repercussions de sofriment i deteriorament en la qualitat de vida dels pacients que pateixen dolor. A més, els seus projectes tenen com a objectiu atendre les necessitats del sistema sanitari espanyol, així com les dels seus professionals en l’abordatge d’aquest greu problema sanitari.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*