03/07/2020

30 membres de l’IPHES i de la URV participen a la campanya d’excavacions d’Atapuerca que ha començat aquesta setmana

Els representants tarragonins coordinen els treballs arqueològics de tres jaciments de la Trinchera del Ferrocarril: Gran Dolina, Sima del Elefante i Cueva Fantasma

Membres de l'IPHES i de la URV excavant auqests dies al jaciment de Gran Dolina, a Atapuerca - Cedida Fundación Atapuerca

Des de l’1 de juliol té lloc la campanya anual d’excavacions a Atapuerca (Burgos), que enguany veu reduït el número total de participants i de dies, que passar a ser de 250 a 50 persones, i de 45 a 25 dies, a causa de la Covid-19. L’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i la URV (Universitat Rovira i Virgili) hi prenen part amb 30 persones que excaven a Gran Dolina, Sima del Elefante i Cueva Fantasma, tres jaciments localitzats a la zona coneguda com a Trinchera del Ferrocarril i que, a més, estan coordinats per membres d’aquests dos centres de Tarragona.

La campanya, que es perllongarà fins al 25 de juliol, s’ha presentat avui en roda de premsa celebrada a la Sierra de Atapuerca amb la presència del director general de Patrimoni Cultural de la Junta de Castilla y León, Gumersindo Bueno Benito, i els codirectors de les excavacions Juan Luis Arsuaga, José María Bermúdez de Castro y Eudald Carbonell (IPHES i URV).

Els treballs de camp que es realitzaran a la Sima del Elefante tenen dos objectius principals: continuar l’excavació en extensió del nivell 7 i prosseguir amb el sondeig de dos metres quadrats que es va iniciar l’any 2018. En el primer cas es pretén saber-ne més sobre l’estratigrafia i el reompliment dels nivells que el constitueixen, i recuperar restes faunístiques que permetin reconstruir des del punt de vista paleoecològic com era la Sierra de Atapuerca fa més d’1,3 milions d’anys, així com localitzar evidències de la presència de grups humans en aquesta cronologia. D’altra banda, amb el sondeig es pretén localitzar la base de la cavitat, cosa que l’any passat no va ser possible per l’abundància de restes fòssils localitzades.

En primer terme, l’arqueòleg Eudald Carbonell, catedràtic de Prehistòria de la URV, investigador de l’IPHES i codirector del Proyecto Atapuerca avui durant la roda de premsa celebrada als jaciments per presentar la campanya – Cedida Fundación Atapuerca

A Gran Dolina, famosa pel descobriment d’una nova espècie, l’Homo antecessor, el principal objectiu és esclarir la relació estratigràfica de les diferents unitats que la integren i anar excavant aquests paquets per contrastar el seu contingut arqueopaleontològic.

A Cueva Fantasma, entre d’altres accions, es continuarà el sondeig estratigràfic iniciat l’any passat per descobrir i documentar el nombre de nivells de la seqüència arqueopaleontològica de la cavitat.

A banda dels tres jaciments coordinats per IPHES i URV, el Equipo de Investigación de Atapuerca també excavarà a Cueva Mayor, concretament a la Sima de los Huesos i de Galería de las Estatuas Interior.

A la campanya, hi prenen part membres de centres d’investigació que pertanyen al Proyecto Atapuerca. Així, a més de l’IPHES i de la URV, hi trobem membres del Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana de Burgos (CENIEH), Universidad de Burgos (UBU), Centro Mixto Universidad Complutense de Madrid – Instituto de Salud Carlos III de Evolución y Comportamiento Humano (UCM – ISCIII), Universidad Alcalá de Henares (UAH) i Universidad de Zaragoza (UNIZAR).

Amb motiu de la Covid-19, la Fundación Atapuerca i el Equipo de Investigación de Atapuerca han treballat en els aspectes relacionats, d’una banda, amb la seguretat i, de l’altra, en l’organització administrativa i documental de la campanya. S’ha realitzat una avaluació de llocs de treball, un pla de prevenció, un pla de contingència per evitar la pandèmia i s’ha contractat un tècnic de prevenció de riscos laborals que desenvolupa les seves funcions en els jaciments. A la pàgina web de la Fundación s’ha posat en marxa una àrea privada perquè cada participant en l’excavació d’enguany disposi de tota la documentació formal.

Pel que fa als patrocinadors habituals, com en anteriors ocasions, durant la campanya, bona part de l’equip de gestió de la Fundación Atapuerca es dedica a l’organització, la logística i la comunicació, així com a tasques de divulgació relacionades amb les excavacions.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*