11/05/2022
50 persones omplen el primer curs de formació continuada sobre budisme
Obertes les inscripcions per al nou curs ‘Budisme primerenc’, que es farà a la tardor
Obertes les inscripcions per al nou curs ‘Budisme primerenc’, que es farà a la tardor
Aquest curs s’ha endegat amb gran èxit de matrícula, la formació “El budisme: de les seves arrels doctrinals a l’experiència viscuda”, amb 50 estudiants i una valoració molt positiva per la seva part. L’estudiantat va valorar molt positivament l’expertesa dels docents, la modalitat virtual i l’enregistrament de les sessions, per poder-les consultar i visualitzar posteriorment. El professorat del curs ofertat per la FURV han estat l’Agustí Pàniker Vilaplana, l’Ismael Apud Peláez, en Basili Llorca Martínez i en Lluís Nansen Salas. Un curs que ha estat coordinat per Alfonso Schwartz Guerrero i dirigit per Jaume Vallverdú, professor agregat del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social.
Obertes les inscripcions per al nou curs: ‘Budisme primerenc’
Degut a l’èxit de la primera edició, s’ha organitzat un segon curs sobre la temàtica. Ja està obert el període de matrícula per a la nova formació, titulada: “El Budisme primerenc i la tradició Theravada: ensenyances i pràctiques”, que es durà a terme des del 29 de setembre al 20 de desembre, amb una durada de 60 hores, en format virtual i en horari de tarda. En aquest segon curs, es pretén donar a conèixer la història i el context cultural de la tradició budista, concretament l’escola theravada del budisme primerenc, les seves doctrines i textos essencials. A més, també té una vessant pràctica que busca l’experimentació i aprenentatge de les bases de la meditació theravada.
Es comptarà de nou amb docents de gran prestigi internacional en el camp del budisme, com són l’Agustí Pàniker, que farà la presentació doctrinal; Aleix Ruíz-Falqués, que treballarà sobre la lectura de textos; i Sandra Ramos i Sayalay Uttara, que es centraran en la teoria i pràctica de la meditació theravada.
Està previst que aquesta formació tingui continuïtat en un tercer curs que es farà entre els mesos d’abril i juny, i que estarà dedicat al budisme mahayana i vajrayana, i un quart novament a la tardor de 2023 dedicat a budisme modern o contemporani. Tots aquests cursos estan organitzats conjuntament per la Fundació de la URV i la Fundació Dharma-Gaia.
Activitats paralel·les previstes per al proper curs
A més del curs, també està previst dur a terme activitats paral·leles, on es comptarà amb la participació de Bikkhu Analayo, monjo budista, acadèmic i meditador, considerat un dels experts més influents a nivell internacional, i professor del Centre d’Estudis Budistes de la University of Hamburg i membre del ‘Barre Center for Buddhist Studies’ (BCBS) d’Estats Units.
Vallverdú analitza el budisme i el transhumanisme en el seu darrer llibre
El director del curs, el professor agregat Jaume Vallverdú, ha publicat el llibre Los sueños de la perfección. Budismo tántrico y perspectiva transhumanista, editat per Kairós a finals de 2021. Allí examina, des d’una perspectiva antropològica, la manera en que l’anhel de perfeccionament és compartit tant pel budisme tàntric com per la variant tecnocientífica del transhumanisme. Ambdós apel·len a un ideal de superació de l’ésser humà a partir de l’acció ètica i de les circumstàncies presents. Per la seva banda, el budisme tàntric assegura que si ens apliquem a nosaltres mateixos la tecnologia espiritual podem assolir la plena il·luminació en aquesta vida. El transhumanisme diu que si fem el mateix, també aquí i ara, amb la tecnologia científica, podem convertir-nos en posthumans.