20/10/2015

Agustí Agramunt, XVI Premi Ciutat de Tortosa pel seu estudi sobre el ferrocarril

Agustí Agramunt, doctor del Departament d'Història i Història de l'Art de la URV, membre del grup de recerca ISOCAC i professor de l'àrea de Didàctica de les Ciències socials, ha guanyat aquest premi amb l'estudi titulat "L'arribada del ferrocarril a Tortosa. Història d'una maniobra política (1852-1868)".

Agustí Agramunt, amb el diploma acreditatiu del premi.

El guardó s’ha lliurat el divendres, 16 d’octubre al vespre en un acte al Museu de Tortosa, que ha estat presidit per l’alcalde, Ferran Bel, i que ha comptat amb la presència de la corporació municipal i dels presidents de les fundacions privades Duran Martí, que és Ramon Miravall, i Cinca Piqué, que és Vicent Lluesma. Aquestes fundacions patrocinen el premi.

Agustí Agramunt ha rebut un diploma i veurà la seva obra editada per l’Ajuntament de la ciutat. El treball guardonat explica les vicissituds de la implantació de la línia de ferrocarril de València a Tarragona i els interessos locals que es van desfermar. En aquest sentit, es detalla de quina manera Tortosa va aconseguir una desviació del traçat rectilini ideal a ulls del constructor de la línia, que era el Marqués de Campo, en la seva condició de concessionari. L’estratègia va anar dirigida a pressionar les autoritats estatals per tal d’imposar una modificació de traçat. En la introducció de l’estudi es constata que “el procés de consecució del traçat ferroviari desitjat per l’oligarquia tortosina tingué un impacte decisiu de cara al desencallament de les demandes d’eixamplament urbà i de la transformació morfològica urbana de la ciutat de Tortosa, que es van produir arran dels processos de creixement demogràfic registrats durant la segona meitat del segle XIX.”

El jurat de l’edició 2014 del premi l’han format Francesc Massip de la URV, doctor en Història de l’Art i Filologia Catalana; Enric Querol, doctor en Filologia Espanyola; Joan Hilari Muñoz, historiador i Josep Bayerri, arquitecte tècnic i periodista. L’àmbit d’estudi dels treballs que hi poden concórrer ha d’estar relacionat o tenir vinculació directa amb la ciutat de Tortosa, el seu territori històric o la resta de les Terres de l’Ebre, i han de ser de ciències socials, d’humanitats o sobre les tradicions.

En el marc de l’acte de lliurament del premi, l’escriptor i editor Emili Rosales ha pronunciat la conferència “L’Ebre com a espai literari”.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*