27/09/2022

Alba Zurita i Cristina Llort, premis InnovaURV pel disseny d’una planta de recuperació d’aigües residuals i un sistema de detecció d’intoleràncies alimentàries

La nova convocatòria de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial, que reconeix els millors Treballs de Fi de Grau sobre innovació, és oberta fins aquest divendres 30 de setembre

Alba Zurita, graduada en Enginyeria Química, Cristina Llort, graduada en Enginyeria Informàtica, han rebut el premi InnovaURV, que atorga la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial.

Alba Zurita, graduada en Enginyeria Química, i Cristina Llort, graduada en Enginyeria Informàtica, són les guanyadores de la darrera edició del premi InnovaURV, que atorga la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial de la Universitat als millors Treballs de Fi de Grau sobre innovació. La Càtedra obre una nova convocatòria per a l’estudiantat de la URV, que poden presentar els seus projectes fins aquest divendres 30 de setembre.

El disseny d’una planta d’aigües residuals que s’ha fet realitat
Planta d’aigües residuals amb sistema de descàrrega mínima líquida desenvolupada en el marc del projecte Ultimate, finançat pel programa Aigua en el context de l’economia circular de la UE. L’estudiant Alba Zurita va fer-ne el disseny com a part del seu TFG i de les pràctiques al centre tecnològic Eurecat. FOTO: Eurecat.

Alba Zurita va desenvolupar el seu Treball de Fi de Grau al centre tecnològic Eurecat, on va ser estudiant en pràctiques durant dos anys i va participar en el projecte europeu Ultimate, que busca fomentar la circularitat dintre del cicle de l’aigua i enfortir sinergies entre sectors petroquímic, alimentari i biotecnològic. Una part del projecte consistia en fer una planta pilot per al tractament d’aigües residuals al polígon petroquímic de Tarragona mitjançant un sistema de descàrrega mínima líquida. La idea és fruit de la possibilitat que les fonts d’aigua de que disposa o té projectades el complex petroquímic no siguin suficients en el futur.

L’estudiant va fer el disseny preliminar de la planta pilot, que, basada en el sistema de descàrrega mínima líquida, pretén recuperar el màxim d’aigua possible tant de l’entrada com de la sortida de la nova planta de recuperació d’aigües industrials. La planta ja està construïda a les instal·lacions de l’empresa AITASA i entrarà en funcionament pròximament per avaluar-ne el rendiment i estudiar la possibilitat d’implementar-la a escala industrial, ja que forma part del programa Aigua en el context de l’economia circular de la Unió Europea.

Per a Zurita, que ha continuat la seva formació de màster a la URV, l’experiència va ser molt enriquidora. De fet, va participar en altres projectes europeus, la qual cosa va donar-li l’oportunitat d'”aprendre més enllà de qüestions purament tècniques” i afirma sentir “il·lusió de veure construït allò que has dissenyat”.

Diagnòstic d’intoleràncies alimentàries
Aplicació per a la detecció d’intoleràncies alimentàries dissenyada per l’estudiant Cristina Llort.

Cristina Llort va crear un sistema expert per al diagnòstic de pacients amb intoleràncies alimentàries. Aquesta aplicació permet a un usuari obtenir un diagnòstic després d’haver registrat els àpats que ha fet i la simptomatologia que presenta. A través d’un algoritme s’obté el diagnòstic, després que el sistema expert relacioni el coneixement existent en aquest àmbit de l’al·lergologia, que està introduïda a la base de coneixements de l’aplicació, amb les dades del pacient, introduïdes a la base de fets.

L’estudiant va decidir fer aquest projecte després d’observar la complexitat de diagnosticar les intoleràncies alimentàries, que ella mateixa pateix. Un sistema expert com el que proposa, explica, resol problemes complexos, redueix els costos, posa en comú i preserva el coneixement d’experts i, en aquest cas, “millora l’eficàcia del sistema sanitari perquè es milloren els diagnòstics agrupant el coneixement”. El programari que ha utilitzat per a cadascun dels components de l’aplicació és gratuït i fàcilment accessible, però la dificultat l’ha trobada en l’accés com a estudiant a una base de dades real.

Llort, que no descarta reprendre el projecte en un futur, treballa actualment com a Enginyera Informàtica en una empresa de diagnòstics clínics, on és la responsable del CRM (gestió de la relació amb els clients).

Nova convocatòria del Premi InnovaURV oberta

Amb l’objectiu de fomentar el coneixement en innovació entre els estudiants de grau de la Universitat Rovira i Virgili, el Premi InnovaURV premia els Treballs de Fi de Grau que aborden temàtiques relacionades amb la innovació empresarial: metodologies d’innovació en els processos productius, solucions a nous reptes de les empreses, anàlisi de la conducta innovadora de les empreses, i anàlisi de l’impacte de la innovació.

La convocatòria per als estudiants que han presentat el TFG és oberta fins al divendres 30 de setembre. Les bases de la nova convocatòria es poden trobar al web de la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*