09/10/2018

Donen la benvinguda als 18 joves del programa d’acollida d’estudiants refugiats

Reprenen a les universitats catalanes els estudis que van haver d’abandonar a causa dels conflictes armats als seus països

Un moment de l'acte de benvinguda als estudiants refugiats.

El Palau Robert de Barcelona va ser l’escenari ahir de l’acte de benvinguda als 18 estudiants procedents del Líban que van arribar el mes passat a Catalunya per poder continuar els seus estudis. Els joves que participen al programa d’acollida d’estudiants refugiats tenen entre 18 i 31 anys; la majoria són sirians, però també n’hi ha d’altres zones en conflicte. Tots ells cursen graus o màsters a les universitats catalanes, entre les quals hi ha la URV, per poder continuar els estudis que van haver d’abandonar a causa dels conflictes armats als seus països d’origen.

L’acte de benvinguda va ser presidit pels consellers de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i va comptar amb la lliçó inaugural de Lluís Recolons, investigador de Migrastudium. El Homrani va referir-se al programa: “N’estem molt orgullosos perquè és el valor afegit del model català d’acollida”, i va manifestar la intenció d’ampliar-lo a més estudiants refugiats. Chacón va agraïr la participació de les universitats, organismes i persones que han fet possible “superar totes les barreres per poder acollir” i va esmentar algunes dades que demostren que “les universitats són espais educatius oberts, atractius, d’integració i acollida”, ja que “més del 10% dels estudiants d’algunes universitats són nascuts a l’estranger, i ja en els darrers cursos acollien o tenien matriculats cada curs a prop d’un centenar d’estudiants d’origen del Líban, Palestina o Síria”. Per part de la URV, va assistir a l’acte la vicerectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social, Cori Camps.

Alguns dels participants a l’acte de benvinguda als estudiants refugiats, amb els consellers de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i Empresa i Coneixement, Àngels Chacón.

Els estudiants reben classes de llengua castellana i de llengua catalana per facilitar la seva adaptació acadèmica, i en el cas de l’estudiant que va arribar a la URV compta amb un equip de personal de la Universitat que l’acompanya en el procés, especialment a l’hora de fer els tràmits. Podrà convalidar algunes assignatures dels estudis iniciats al seu país, Síria, i, s’integrarà als estudis d’Arquitectura, a l’ETSA.

L’estada d’aquests estudiants a les universitats catalanes és possible gràcies a la col·laboració entre l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR)- Líban, l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins a l’Orient Mitjà (UNRWA) i el govern de la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Migracions, Igualtat i Ciutadania del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la Secretaria d’Universitats i Recerca, del Departament d’Empresa i Coneixement. La selecció dels beneficiaris de la beca d’estudis es va fer directament al Líban per personal de la Secretaria de Migracions, Igualtat i Ciutadania (SMIC), en col·laboració amb l’ACNUR-Nord Àfrica i Orient Mitjà i de les universitats.

La SMIC assumeix el cost del viatge i l’estada dels estudiants i també s’ha encarregat de la selecció de les famílies acollidores i de mentors que es van inscriure al programa de mentoria del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades. Les universitats es fan càrrec de la matrícula dels estudis pertinents i han reclutat mentors i mentores perquè acompanyin els estudiants refugiats i els orientin tant en l’àmbit universitari com en el personal. Assistència Sanitària Col·legial n’ha facilitat gratuïtament la cobertura sanitària, juntament amb el Servei Català de la Salut.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*