23/05/2023

Medicina de la URV participa en una campanya quirúrgica al Camerun

Juntament amb professionals de diferents centres sanitaris van valorar fins a 45 pacients, 14 d'ells amb necessitats d'intervenció quirúrgica

L'expedició amb part de l'equip mèdic del centre hospitalari Notre Dame de la Santé de Camerun
L'expedició amb part de l'equip mèdic del centre hospitalari Notre Dame de la Santé de Camerun

Diversos sanitaris de l’Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII i membres del grau en Medicina de la URV van realitzar una campanya quirúrgica solidària al Camerun. Aquests es van desplaçar al país subsaharià on van poder valorar fins a 45 pacients, 14 d’ells amb necessitats d’intervenció quirúrgica.

L’equip de l’Hospital Universitari Joan XXIII estava format per tres especialistes quirúrgics, tots ells professors associats a la URV, una resident de cirurgia general i un resident d’anestèsia. També s’hi va desplaçar una estudiant del grau en Medicina, Alejandra Manzano. L’expedició, coordinada pel professor associat de la URV Marc Vallvè, també la van completar diversos professionals sanitaris de diferents especialitats i de diferents centres hospitalaris nacionals.

Els objectius dels sanitaris eren brindar assistència quirúrgica a pacients amb patologia endocrina cervical, col·laborar amb la unitat de cirurgia on es diagnostiquen i revisen indicacions quirúrgiques de pacients amb problemes relacionats amb la tiroide o les paratiroides, i també formar al personal local. Des de la URV també es va impulsar un Treball de Fi de Grau (TFG) sobre la intervenció duta a terme, que va realitzar Alejandra Manzano.

L’expedició va viatjar el mes d’octubre, però els dies previs ja s’havia informat a la població local d’aquest equip per fer una crida als potencials pacients a acudir al centre hospitalari Nôtre Dame de la Santé de Batseng’la, un petit Hospital d’uns 100 llits, on es va executar aquest projecte. Es va donar equipament mèdic divers al centre, que havia estat recollit a través de donacions des de diferents centres de salut d’Espanya. També es van dur a terme tallers formatius sobre maneig perioperatori del pacient, reanimació cardiopulmonar (RCP) bàsica, RCP avançada, accessos venosos i antibioteràpia.

La iniciativa va tenir una durada de set dies, en els que es van poder atendre fins a 45 pacients, 14 dels quals van requerir una intervenció quirúrgica. En les diverses intervencions van participar professionals locals i expatriats, que van poder compartir coneixements sobre les patologies que es van tractar.

Metges locals i expatriats atenen una de les xerrades formatives que es van realitzar al centre hospitalari

La medicina tradicional i l’alt cos d’especialitzar-se són les principals dificultats a les quals s’afronten els metges locals

La campanya va ser un èxit, però es van presentar algunes dificultats, com la desconfiança en els tractaments per part de la població, ja que la medicina tradicional es troba fortament arrelada en bona part de la cultura africana. En alguns casos hi havia pacients amb necessitats quirúrgiques que van rebutjar la intervenció per motius culturals.

Sobre aquesta qüestió l’estudiant de Medicina comenta que “és frustrant veure que rebutgin la intervenció, però ho veiem des del nostre prisma, hem de tenir en compte que és una altra cultura i que ho desconeixen, i la medicina tradicional és molt present en la societat camerunesa. Quan veus pacients amb solucions quirúrgiques que es neguen a ser operats és frustrant perquè podrien tenir una millor qualitat de vida, al final la por prové de la desinformació”.

Per resoldre aquests problemes s’estan estudiant diverses solucions. En el primer cas es vol acollir a cirurgians locals a centres nacionals per millorar la seva formació, i en el segon problema s’està estudiant la implementació de campanyes de conscienciació de forma conjunta amb el centre.

Manzano explica una de les situacions que més la va marcar per la gran empatia que caracteritza a la societat camerunesa: “Vam anar a passar visita i una pacient estava espantada degut al fet que estava sola a l’habitació, i que tenia por a la cirurgia i al postoperatori. La vam portar a conèixer la resta de pacients ja operades i la va ajudar moltíssim; entre totes van fer entrar un altre llit en una saleta molt petita perquè la noia estigués tranquil·la, això em va marcar moltíssim!”

Aquesta campanya quirúrgica ha format part de les proves pilot per posar en funcionament la nova base de dades sobre cooperació internacional al desenvolupament, que està elaborant el Grup de Col·laboració Humanitària de l’Associació Espanyola de Cirurgians.

Alexandra Manzano també n’ha fet el TFC, motivada per la baixa taxa d’estudiants de Medicina en projectes de cooperació internacional al desenvolupament i la recollida de diverses dades per millorar l’atenció quirúrgica en àrees de recursos limitats, sobretot enfocada en els tractaments de cirurgia endocrina cervical. En el TFG s’hi presentaran les dades i resultats que s’han recollit al país africà. Manzano, per la seva part, expressa la seva voluntat d’acabar la seva formació i posteriorment especialitzar-se i continuar vinculada als projectes de cooperació internacional, com el que ha viscut a Batseng’la.

El projecte es va realitzar en part gràcies al finançament de la URV Solidària, cobrint els costos de desplaçament, manutenció i assegurances de l’estudiant a través de la convocatòria de projectes per la cooperació internacional. Bona part del material que va ser entregat a l’Hospital Nôtre Dame de la Santé va anar a càrrec de l‘Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*